Szálingeré a Quasimodo emlékdíja

Balatonfüreden tizennyolcadik alkalommal rendezték meg csütörtöktől szombatig a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőtalálkozót, s hatodszor adták át a Bertha Bulcsu-emlékdíjakat. A költőverseny nagydíját az idén Szálinger Balázs vette át.<br />

Kutassy Máté
2010. 09. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giovanni Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság nagykövete, Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, Szőcs Géza kulturális államtitkár fővédnökségével, valamint Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke és Bóka István, Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő védnökségével rendezték meg a fesztivált.
Szőcs Géza szakállamtitkár, költő, a fesztiválsorozat egyik korábbi emlékdíjasa az Anna Grand hotelbeli díjkiosztó gálán elmondta: Balatonfüred a költőkarnevállal egy ütemben szédületes fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben. Salvatore Quasimodo odaát ennek bizonyára még a Nobel-díjnál is jobban örül. Ami itt, az utóbbi esztendőkben létrejött Hamvas Béla és Salvatore Quasimodo szellemében, maga a csoda: az élő költők társasága. A városban évről évre találkozó irodalmároknak a fesztivál névadója bizonyára köszönetet mondana. S mi is úgy tartjuk számon őt, mint jó barátunkat, aminél nincs szebb ajándék – mondta Szőcs Géza. Doncsev András, a Balatonfüredi Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. igazgatója örömmel újságolta: a város egyik legnagyobb, idén véget ért beruházása, a megújult Jókai-villa és
-emlékház, a városi múzeum és a Vaszary-villa három hónap alatt 35 ezer – belépőjegyet váltó – látogatót vonzott a városba.
A fesztivál-kuratórium elnöke, Mezey Katalin költő értékeléséből megtudtuk: tizennyolc év alatt több mint ötezer, jelentős részben ismert alkotó volt a verskarnevál vendége, ami tízezer verset s mintegy kétszáz díjat jelentett. Idén rekordot döntöttek a költők, kis híján háromszázan küldtek el személyenként két verset, s a színvonal sem volt mindennapi, így tizenkettő helyett tizennégy poéta kapott díjat.

Az idei díjazottak. A Salvatore Quasimodo-emlékdíjat Szálinger Balázs kapta a Halott porokból mindenféle úrnő című verséért, laudációját Péntek Imre költő írta meg. A különdíjban Kabdebó Tamás Dublinban élő magyar költő részesült a Róma–Amor című költeményéért, amelyet Madarász Imre professzor méltatott.
Elismerő oklevelet vett át Bognár Anna (A téli álomfoszlány), B. Tóth Klári (Figyelő dédmamák) Ferentzi Anna [(V) Érzés], Gaál Antal (Egy látogatásról), Oláh András (Rossz évjárat), Neogradi Antal (Marry Christmas), Pósa Zoltán (Női princípium), Pálfi Ágnes (Halálhörgés ellen), Turcsány Péter (Kavicsokra festett gondolatok), Tatár Sándor (Go by bus), Zsirai László (Naplórészlet), Végh Attila (Európa elrablása). A Bertha Bulcsu-emlékdíjakat Balogh Elemér, Bartusz Dobosi Attila, Kemény Tamás (Tomaso Kemény), Kristóf Attila, Majoros Sándor kapta. A művek folyamatosan megjelennek a Tempevölgye című füredi irodalmi folyóiratban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.