Szavazólapok készülőben

A fővárosi listák bejelentésével ma lezárul az önkormányzati választás előkészítésének első szakasza. A jövő hét elejéig jóváhagyják a szavazólapokat.

Kulcsár Anna
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási iroda adatai szerint 67 156 képviselőjelölt és 8910 polgármesterjelölt indulhat az október 3-i önkormányzati választáson. A betölthető képviselői helyek száma – az új jogszabály szerint – 17 300 lehet a korábbi 25 900 helyett. A pártok és társadalmi szervezetek a tegnap délutáni határidőig 775 kompenzációs listát jelentettek be. A jog azt a szervezetet illette meg, amely a tízezernél nagyobb lélekszámú települések egyéni választókerületeinek több mint a felében képviselőjelöltet tudott állítani. A fővárosi listákat ma délután négy óráig kell a pártoknak bejelenteniük.
Budapesten négy főpolgármester-jelölt neve kerülhet a szavazólapra: Tarlós István (Fidesz– KDNP), Horváth Csaba (MSZP), Staudt Gábor (Jobbik) és Jávor Benedek (LMP) egyaránt összegyűjtötte a több mint 28 ezer ajánlószelvényt. Október 3-án a fővárosiak négy szavazólapot kapnak, a főpolgármesterre, a kerületi polgármesterre, saját képviselőikre és a fővárosi közgyűlés pártlistáira szavazhatnak. A megyei jogú városokban a polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira voksolhatnak. A többi településen élőknek három szavazólapot kell kitölteniük: ezeken a polgármesterről, a képviselő-testületről és a megyei közgyűlés listáiról dönthetnek. Ezerhatszáz településen a kisebbségi önkormányzatokról is szavaznak.
Tegnapi tájékoztatóján Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: a választás napján az urnazárás este hét órakor lesz, de a törvény szerint szavazataikat mindazok leadhatják, akik hét óra előtt voksolásra jelentkeztek. Szerinte sorban állás nem lesz, hiszen állandó lakóhelyétől távol csak az voksolhat, aki június 16. előtt más településen tartózkodási helyet létesített, s ezt a hatóságnak bejelentette. A határidőig 1900 igazolást adtak ki a másutt szavazók részére. Az irodavezető közölte: a kampánycsend este hét óráig tarthat, s nem hosszabbítható meg. A részeredmények közlését így nem sokkal az urnazárás után elkezdhetik. E hét végén, a jövő hét elején állapítják meg, hogy a képviselőjelöltek és a szervezetek nevét helyesen írták-e fel a szavazólapokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.