Százezrek menekülnek az áradó Indus elől

Hírösszefoglaló
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gátszakadás miatt tegnap újabb négyszázezer embernek kellett elhagynia otthonát Pakisztánban, ahol már eddig is példátlan katasztrófát okoztak a hetek óta tartó áradások. Ezúttal az ország déli részén fekvő Szindh tartomány Szudzsával, Daro és Mir Pur Batoro városát fenyegeti a megáradt Indus, amely szerda este tört át a gáton – adta hírül a BBC.
A mintegy 800 ezer négyzetkilométeren elterülő ázsiai országnak már az egyötöde víz alatt van. Eddig 17 millióan menekültek el az árvíz elől, de mivel másfél millió ház öszszedőlt, becslések szerint legkevesebb hatmillió embernek nincs hová hazatérnie. A csapás óriási károkat okozott a búza- és a rizsföldeken, a cukornádültetvényeken és a gyapottermésben is. A halálos áldozatokról ellentmondó adatok látnak napvilágot, számukat 1500 és 5000 közé teszik. Az elöntött területeken egyre nagyobb a járványveszély, elsősorban a kolera felbukkanásától lehet tartani.
A nemzetközi segélyszállítmányok a szükségesnél jóval lassabban jutnak el a rászorulókhoz. Ebben szerepet játszik a korrupció, de az is, hogy amerikai figyelmeztetés szerint a pakisztáni tálibok a segélymunkások megtámadására készülnek. Ennek ugyan az elmúlt három hétben semmi jele nem volt, de a bejelentés okozta riadalom önmagában is hátráltatja az élelmiszerek célba érését. Emellett országszerte 800 ezer embert vágott el a víz a külvilágtól, ők az ENSZ helikoptereiről ledobott ételcsomagokon tengődnek. A hajléktalanná vált pakisztániak zsúfolásig megtöltötték Karacsi legnagyobb vasútállomását is. A BBC-nek elmondták: az éhhaláltól tartanak, mert már több mint egy hete csak nagylelkű emberek adományain osztozhatnak, a kormánytól még semmiféle segítséget nem kaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.