Szépen keresett a K&H

Az ügyfeleikkel fizetteti meg a bankadó egy részét a K&H Bank, ha a teher huzamosabb ideig fennmarad, és nem csak egy évre szól – közölte Hendrik Scheerlinck, a csoport vezérigazgatója. A K&H egyébként jó félévet zárt az idén. Az adózás utáni nyeresége január és június között 164 százalékkal volt jobb a tavalyinál.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kibújnak a teher alól a bankárok
A jutalmakra kirótt különadóval sem sikerült visszaszorítani a bankszektorban eluralkodott hatalmas prémiumokat, mivel a „fantáziadús pénzemberek” megtalálták a módját az illeték kikerülésének – ismerte be Alistair Darling (képünkön) volt brit pénzügyminiszter. Az előző, munkáspárti brit kormány tavaly hozott intézkedése alapján azoknak a bankoknak, amelyek továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankári prémiumok kifizetéséhez, ötvenszázalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, huszonötezer fontot (8,7 millió forintot) meghaladó alkalmazotti prémium után. A válságos időszak után már ismét szépen emelkednek a citybeli bankosok prémiumai is, jóllehet a banki jutalmak összege még mindig messze elmarad a pénzügyi válság előtti utolsó „békeév” tízmilliárd fontot meghaladó pénzesőjétől. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport, a Centre for Economics and Business Research becslése szerint a City bankosai a múlt év végén összesen 6,759 milliárd font (több mint kétezermilliárd forint) jutalmat vehettek fel az egy évvel korábbi karácsonyi prémiumszezonban kiosztott 6,012 milliárd font után.


Nem tudja betartani a K&H Bank azt az ígéretét, hogy nem hárítja át az ügyfeleire a bankadót, ha a fizetési kötelezettségük nem átmeneti lesz, hanem több évig fennáll – közölte tegnap Hendrik Scheerlinck. A K&H-csoport vezérigazgatója hozzátette: ha a bankadó kivetése egyszeri alkalom, akkor nem az ügyfelekkel fizettetik meg a pluszterhet. A vezérigazgató leszögezte: reméli, hogy valóban csak átmeneti intézkedésről van szó, a kormány 2012-től újragondolja az elvonás mértékét, és a bankadó az EU-ban alkalmazott mértékre csökken. – A bankadó az idén az egész csoportra vonatkozóan 17,1 milliárd forint lesz – tudta meg a távirati iroda.
A bank egyébként igen jó félévet zárt. A K&H csoport adózás utáni nyeresége az idén az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest több mint 164 százalékkal, 23 milliárd forintra emelkedett. A működési eredmény 39,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 34,3 milliárdot követően. A tőkearányos megtérülési mutató meghaladta a húsz százalékot, a hitel-betét arány a bank szerint a legjobb a magyar piacon, június végére 97,5 százalékot ért el. A bank adózás utáni nyeresége 23 milliárd, a biztosítóé százmillió forint volt. A nettó kamatbevétel 6,7 százalékkal, 49,3 milliárd forintra emelkedett, a működési bevételek 4,4 százalékkal, 73,2 milliárdra nőttek.
A hitelportfólió minősége a lízingek terén volt a legrosszabb: a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a 12 százalékot. A lakossági hitelek 6,9 százaléka tartozik a rossz kölcsönök közé. A késve fizetők aránya a második negyedév során 0,7, az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékponttal nőtt.
A forinthitelek aránya az új kihelyezéseken belül nyolcvan százalékra nőtt. A lakossági hitelállomány fél év alatt 11,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 9,8 százalékkal, 788 milliárdra emelkedett. A lakossági megtakarítások csökkentek, állományuk a félév végén 1597 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.