Szilvásyt is meghallgatják

Gyurcsány Ferenc egykori titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort, az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját hallgatná meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tényfeltáró albizottsága – értesült lapunk.

Swendt Pál
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, a június elején alakult, négyfős, Demeter Ervin vezette testület a bizottság jövő heti, soros ülésének napján a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt.-vel szemben folytatott műveleti tevékenység elrendelésének körülményeiről, az adatgyűjtésekről és az ügy utóéletéről is zárt ülésen kérdezné a korábbi minisztert, valamint a polgári elhárítás volt vezetőjét. Laborc Sándort lapzártánkig nem sikerült elérni, azonban Szilvásy György érdeklődésünkre – a 2006. őszi eseményeket vizsgáló albizottság előtti megjelenését az MSZP-frakció véleményéhez kötő nyilatkozatával szemben – a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: nincs takargatnivalója, ha meghívást kap, elmegy a meghallgatásra.
A két kormánypárti és két ellenzéki tag részvételével vizsgálódó grémium a parlamenti bizottság jövő keddi ülése előtt a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal meg nem nevezett munkatársait hallgatja meg, majd Szilvásyt és Laborcot kérdeznék a történtekről. Információink szerint az albizottság ma küldi el a meghívókat az érintetteknek.

*

A tényfeltáró albizottság részben már megismerhette azokat az iratokat, amelyek alapján a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok elmúlt nyolcéves tevékenységének anomáliáit vizsgálják, és munkájukat szakértőként három, a szolgálatok állományába tartozó főtiszt is segíti. A grémium felkérésére a Belügyminisztérium most fejezi be a polgári elhárítás 2006 és 2010 között folytatott műveleti tevékenységének vizsgálatát. Az albizottság arra is felkérte a polgári titkosszolgálatok irányításáért is felelős Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ellenőrizze a fenti időszakban a speciális műveleti költségekre elköltött összegek, az úgynevezett B ellátmány számláit. A testület azzal fordult Balajti Lászlóhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójához, hogy adjon tájékoztatást az utóbbi négy évben végrehajtott, külső engedélyhez kötött, titkos adatgyűjtések szakszerűségéről, célszerűségéről és eredményességéről.
Úgy tudjuk, a B ellátmánnyal összefüggésben végzett vizsgálatot a Belügyminisztérium a hónap végén zárja le, majd az ellenőrző albizottság jelentést fogalmaz meg, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság értékel, és annak alapján határozatokat fogadhat el, illetve ajánlásokat fogalmazhat meg a T. Ház részére. A Vadai Ágnes (MSZP) vezette testület tegnapi ülésén döntött arról, hogy a zárszámadásról a parlament elé terjesztett törvénytervezet alkalmas az általános vitára, és zárt ülésen határozott egy panaszos ügy elutasításáról is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.