Szőcs Géza az intézményi finanszírozásról

MTI
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzt kell biztosítani az önkormányzatoknak, hogy fenntarthassák kulturális intézményeiket, megőrizhessék a kulturális értékeket – mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára kedden a sárvári Nádasdy-vár dísztermében, a nemzeti kultúra jelenéről és jövőjéről tartott sajtótájékoztatón.
Szőcs Géza Vas megyei látogatása alkalmával Szombathelyen tegnap a Vas Megyei Közgyűlés elnökével, a megyei múzeumi hálózat vezetőivel, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójával és a Pannon Cigányzenekar vezetőjével találkozott. Az államtitkár elismerően szólt arról az értékmentő munkáról, amelyet a Vas megyei kulturális intézményekben tapasztalt. Utalt ugyanakkor arra, hogy a korábbi kormányzatok rossz gazdálkodása miatt mindenütt vannak fenntartási problémák. Ezek megoldásához segítséget ígért.
Az államtitkár részletesen szólt egy nagy digitális archívum létesítésének tervéről is, amelyet az ország legnagyobb szabású kulturális vállalkozásának nevezett. Egy digitális adatbázisban gyűjtenék össze mindazt a kulturális értéket, ami Magyarországon keletkezett és keletkezik. A rendszer a gépkocsikban használt GPS-hez hasonló módon tájékoztatná az adott területre érkezőket a látnivalókról, kulturális javakról, programokról. Az adatbázis feltöltéséhez – amely szerinte akár már egy éven belül megvalósulhat – az önkormányzatok támogatását is kérte Szőcs Géza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.