Szökésben a norvég lány kínai gyilkosa

Nagy Áron
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Repülőgépre szállt a Ferihegyi repülőtéren és távozott hazánkból az a kínai férfi, aki a nyomozók szerint a múlt szombaton az egyik fővárosi szállón megölte a 21 éves norvég diáklányt, Pernille Marie Throndsent. A 26 éves Csao Fej elleni gyanút a beszerzett kamerafelvételek is igazolják – hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tegnapi sajtótájékoztatóján. Szigeti József, a testület életvédelmi osztályának vezetője lapunknak megerősítette, hogy a gyilkos és áldozata korábban szoros viszonyban voltak. A hatóság nem adott felvilágosítást arról, hogy a kínai férfi melyik országba távozott. A norvég sajtó érdeklődését jelzi, hogy a tájékoztatóra tucatnyi újságíró érkezett az északi országból. A skandináv zsurnaliszták értetlenül hallgatták, hogy tegnapig miért nem adtak még ki nemzetközi elfogatóparancsot Csao Fej ellen. A körözést várhatóan ma rendeli el a magyar bíróság. A rendőrség nem kommentálta a norvég vendégek felvetését, hogy a gyilkos tehetős családjának nyaralói vannak Franciaországban, és lehet, hogy a férfi ott bujkál.
Szigeti alezredes közölte, hogy a gyanúsított és a norvég lány évfolyamtársak voltak az egyetemen, s együtt is jártak. Úgy tudjuk, a nő néhány hónapja szakított barátjával, a nyarat Angliában töltötte, és nemrég tért vissza Budapestre. A BRFK tagadta, hogy Csao Fej azonosításában szerepet játszott az az üzenet, amelyet a férfi a gyilkosság feltételezett időpontjában tett közzé a Facebook közösségi portálon. A bejegyzés felér egy beismerő vallomással. Tafferner Éva szóvivő közölte: megvizsgálják az interneten megjelent tartalmakat.
Lányuk holttestének mielőbbi hazaszállítását és a gyilkos felelősségre vonását várják Oslóban Pernille Marie Throndsen szülei – közölték a norvég lapok. Közben a kínai külügyminisztérium tudatta: bár nincs olyan egyezménye Magyarországgal, amely erre kötelezné, Peking nem fog menedéket nyújtani Csao Fejnek, ha visszatérne hazájába.
Szerdán egy budapesti szállodában találkoztak a hazánkban élő norvégok, elsősorban a meggyilkolt lány diáktársai, a követség munkatársai, valamint egy lelkész, hogy közösen dolgozzák fel az őket ért traumát. Az összegyűltek egyperces csendes főhajtással búcsúztak Pernille Marie Throndsentől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.