Sztrájk a Malév pilótáinál

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak tegnap a Malév pilótái a légitársaságnál uralkodó „tarthatatlan munkáltatói magatartás” miatt. Az egyeztetések végül megállapodást hoztak, így elmarad a holnapra tervezett határozatlan idejű munkabeszüntetés.

Bákonyi Ádám
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz járatot, illetve tizenhat pilótát érintett, és szándékoltan minimális fennakadást okozott a Malév pilótáinak tegnap tartott, kétórás figyelmeztető sztrájkja. A Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete azért szervezte az akciót, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a „Malévnál uralkodó tarthatatlan munkáltatói magatartásra, a nyilvánosság szándékos félrevezetésére”. A sztrájk alatt mintegy száz, szolgálatban nem lévő Malév-pilóta demonstrált Ferihegyen, törvényes munka- és pihenőidőt követelve.
A pilóták egyenruhában, „Herr Gauss Malév-vezérigazgató – Magyarország = banánköztársaság”, „Törvényes munka- és pihenőidőt!” táblákkal tiltakoztak a repülőtér egyes terminálján. A tiltakozó akciók után újra tárgyalóasztalhoz ültek a szakszervezet és a menedzsment képviselői annak szellemében, hogy ha nem sikerül egyezségre jutni, szerdától határozatlan idejű sztrájkot kezdtek volna a pilóták. A tárgyalás végül sikerrel zárult: a munkavégzés és a pihenőidő feltételeiről, illetve a bérekről is megegyeztek a felek, így a szakszervezetek visszavonták sztrájkfelhívásukat.
Rosszul időzített sztrájkkal nem lehet tulajdonosi döntéseket kikényszeríteni a menedzsment eltávolítására – reagált a pilóták akciójára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Közleményükben emlékeztetnek, hogy Fellegi Tamás miniszter szeptember 2-án találkozott a légitársaság érdekképviseleteinek delegáltjaival, a pilótáknak szeptember 10-én tartott különmegbeszélésen pedig több mint ötven munkavállaló előtt is ismertette a légitársaság örökölt jogi és üzleti mozgásterét, az orosz tárgyalások állását. A tárcavezető a pilóták véleményét meghallgatva megerősítette, a Malév helyzetének megszilárdítása minden érintettől együttműködést követel. A következő néhány hétre pedig türelmet kért a Malév munkatársaitól a vállalat további sorsát jelentősen befolyásoló nemzetközi tárgyalásokig. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium többször hangsúlyozta, hogy Budapest-központú nemzeti légitársaságra szüksége van Magyarországnak, ugyanakkor a Malév az előző kormányzati ciklusból örökölt pénzügyi és likviditási gondokkal küzd, ami folyamatos beavatkozásokat igényel. Ősszel az elkövetkező évekre szóló, világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére – olvasható a minisztérium közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.