Táborbontás Rómában

Pataky István
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fal? A kelet-szlovákiai Nagykapos egyik utcájának lakói petícióban kérik a város vezetésétől egy olyan betonfal építését, amely megvédi őket a közeli lelakott panelházak összeférhetetlen roma lakóival szemben. A felvidéki bumm.sk hírportál beszámolója szerint a többségében magyarok lakta településen mintegy negyven családi ház lakója arra panaszkodik, hogy a cigányok odaköltözése után először apróbb lopásokra lettek figyelmesek, eltulajdonították kertjeikből a termést, azután fokozatosan a kerítés került sorra, beleértve a fémoszlopokat is. (P. I.)


Emberi jogi és rasszizmus ellen harcoló csoportok, szakszervezetek, környezetvédők és baloldali politikai pártok szerveztek tüntetéseket Franciaországban szombaton a jobbközép párizsi kormány új belbiztonsági intézkedései, köztük a kelet-európai romák kiutasítása ellen. Ezzel egy időben több európai városban is megmozdulások voltak, Budapesten néhány tucatnyian tiltakoztak a francia nagykövetség épülete előtt (a Lehet Más a Politika szolidaritást vállalt a tüntetőkkel). A rasszizmust kiáltó franciaországi demonstrálók kiemelt célpontja Nicolas Sarkozy államfő volt, aki – szerintük – a romániai és bulgáriai cigányok kiutasításával próbálja visszanyerni népszerűségét. Az elnökre egyébként nehéz napok várnak, holnap a szakszervezetek országos sztrájkkal tiltakoznak a költségvetési deficit csökkentését szolgáló nyugdíjreform ellen. Elemzők azt valószínűsítik, hogy a megszorítások miatt támadott Sarkozy megítélésének valóban használ a bűnözés elleni fellépés. Egy felmérés szerint a megkérdezettek négyötöde támogatta az illegális roma táborok felszámolását. Közben Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front elnöke azt nyilatkozta, a cigányok okozta bűnügyi problémák eltörpülnek azok mellett, amelyeket az afrikaiak okoznak.
Olaszországban mától több mint kétszáz illegálisan épített roma tábor felszámolását kezdik el a hatóságok a fővárosban és annak környékén. Ezt Róma polgármestere, Gianni Alemanno jelentette be. Ezzel egy időben két új, higiéniai szempontból megfelelő tábort építenek, ahova azokat a cigányokat szállásolják el, akik már több mint tíz éve Olaszországban tartózkodnak. A többi, elsősorban Romániából érkezett roma esetében az olasz hatóságok felgyorsítják a kitoloncolás előkészítését. Róma polgármestere visszautasította az intézkedés etnikai megközelítését. A városvezető az intézkedések kapcsán hangsúlyosan nomádokat említett, s mint mondta „számunkra a kezdetektől fogva a törvényesség jelentette az egyetlen szempontot”. Korábban Roberto Maroni olasz belügyminiszter azt mondta, kiutasítanak az országból mindenkit, aki csak állami támogatásokból él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.