Tábornokot küldünk Kabulba

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kabulba vezénylik fél évre Kilián Nándor dandártábornokot, a kecskeméti repülőbázis parancsnokát, akire az ottani repülőtér vezetését bízzák – írta a keddi Petőfi Népe. A főtiszt azért utazik a közép-ázsiai országba, mert október elsejétől március végéig Magyarország lesz a kabuli nemzetközi repülőtér Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) által használt terület vezető nemzete, amely feladatot féléves váltásban más-más ország katonái látják el. A kabuli repülőtér üzemeltetéséhez szükséges személyzet többségét – nyolcvan embert – Magyarország fogja biztosítani – közölte Kilián Nándor. – Nem csak mi leszünk ott, például belgák és bolgárok is segíteni fogják a munkánkat, a helyettesem egy amerikai ezredes lesz – tette hozzá nyilatkozatában a dandártábornok. Kilián Nándor az afganisztáni szolgálat után visszatér parancsnoki helyére, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.
Nem lehet véletlen, hogy ezúttal a Magyar Honvédség vezérkara úgy döntött, a legmagasabb szinten kell képviselni a katonai vezetést Kabulban. A repülőtér ugyanis fokozott veszélynek van kitéve, rendszeresen próbálnak például bejutni az ellenőrzési pontokon öngyilkos merénylők, és több alkalommal aknavetőkkel is belőttek a kerítésen.
Egy tizenkilenc áldozatot követelő merényletet például úgy szervezett meg nemrégiben az egyik ellenálló, hogy egy kisbuszt telerakott robbanószerrel, az anyósülésre pedig egy burkába öltöztetett bábot ültetett, hogy a kapuőrök ne gondolják, felrobbantja magát.
A magyarok feladata a logisztikai kiszolgálás lesz, a tábor őrzését mások végzik, de a raktározásnál, a csomagok ellenőrzésénél és szállításánál is előfordulhatnak életveszélyes helyzetek.
Eközben a Blikk tegnapi számában felidézte azt a korábbi hírt, hogy a 2008. június 10-én Afganisztánban szolgálatteljesítés közben elhunyt Kovács Gyula tűzszerész édesapja kevesli az elhunyt fia utáni kártérítést, és beperelte a Honvédelmi Minisztériumot. A szülő 25 millió forintot követel, miközben a volt szaktárca összesen csaknem kilencmillió kártérítésben részesítette a hozzátartozókat. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a misszióban elhunyt katonák családjának a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi szerződése szerint ötmillió forintot fizet a biztosító.

Súlyos amerikai veszteségek. Afganisztán egyes részein még mindig a táliboké a kezdeményezés, annak ellenére, hogy a koalíciós erők az utóbbi időben sikereket arattak – jelentette ki David Petraeus tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka tegnap. A főtiszt megalapozottnak nevezte az afganisztáni vezetés aggodalmát amiatt, hogy a tálibok Pakisztánban menedéket találnak. Tegnap egyébként hét amerikai katona halt meg. Öt katona egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában vesztette életét, ketten egy másik merényletben. Meghalt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy észt katonája is az ország déli részén fekvő Hilmend tartományban pokolgépes támadásban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.