Taktikát vált a Kreml a himki erdő ügyében

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagálni kényszerült az orosz legfelső vezetés egy hetek óta tartó környezetvédelmi jellegű tiltakozásra. A Moszkvával egybeépült Himki erdeinek részleges kivágása ellen tiltakozó mozgalom a napokban olyannyira kiterebélyesedett – színre lépett az ügyben több neves muzsikus, s köztük is első sorban Jurij Sevcsuk, a DDT együttes rendkívül népszerű vezetője –, hogy az államfő leállította, és újabb társadalmi-szakértői vitára utalta a kérdést. Megfigyelők szerint a Kreml csak taktikai visszavonulót fújt, és végül minden marad a régiben, de már ez is biztató.
A kérdésben megszólalt a kormányfő is, leszögezve, hogy megvitatta a himki erdő kérdését Dmitrij Medvegyev elnökkel. Az újabb vitát Vlagyimir Putyin helyénvalónak mondta, az erdőn át megépíteni tervezett autópályát viszont nélkülözhetetlennek. Putyin leszögezte, hogy a Moszkva–Szentpétervár autópálya – amelynek építése miatt 150 hektárnyi erdőt akarnak kivágni – nélkülözhetetlen a gazdaság számára. Ecsetelte, mennyire figyelembe veszik a környezetvédelem követelményeit, s felidézte, hogy átterveztek egy olajvezetéket, amely túl közel lett volna a Bajkál-tóhoz, és nagyon gondosan választották ki a 2014-es szocsi téli olimpia objektumainak helyszínét is.
A maroknyi ellenzék sikerként, tiltakozásaik eredményeként könyveli el a döntést, míg elemzők úgy vélik, a Kreml csupán taktikát váltott az ügyben. Mindeddig megpróbálta legázolni, majd kigúnyolni az erdő védőit, látva azonban az akció terebélyesedését, a régi módszerrel élve inkább az élére állt. A hatalmi elit, élén az Egységes Oroszországgal, most azt igyekszik bizonyítani, hogy mindig is féltette a környezetet, s nyomást gyakorolt az elnökre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.