Találkozó a Gundelban?

A Gundel étteremben is találkozott Orbán Viktor Fidesz-elnök a sukorói kaszinóberuházás befektetőjével, Ronald S. Lauder amerikai–izraeli üzletemberrel – írta a Népszava, megjegyezve, a tavaly nyári találkozón egyéb fejlesztésekről is beszéltek. A kormányzati kommunikáció nem reagált a hírre.

Munkatársunktól
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron is találkozott Ronald S. Lauder amerikai– izraeli üzletemberrel a King’s City nevű kaszinóváros befektetőjével Orbán Viktor Fidesz-elnök – közölte a Népszava. A lap szerint a milliárdos augusztus végén a Gundel étteremben együtt vacsorázott a politikussal, és a kaszinóberuházás mellett szóba kerültek más üzleti témák, fejlesztések is. Állítólag Lauder egy-két napot töltött Budapesten, a Four Seasons-ben lakott és itt-tartózkodása alatt vele volt Joav Blum is, aki két gyümölcsöséért cserébe kapta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Velencei-tó partján fekvő, állami tulajdonban lévő hetvenhektáros területet. A Népszava cikkírója érdekességként megjegyezte azt is, hogy a látogatásra „időzítve” a Magyar Nemzetben több, a sukorói fejlesztést támadó írás is megjelent.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nem reagált az információra, egy korábbi hír kapcsán viszont Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője kifejtette, hogy Orbán Viktor rendszeresen találkozik külföldi befektetőkkel, így például arab, indiai, kínai üzletemberekkel is tárgyalt már, mindig a magyar gazdaság érdekeit szem előtt tartva. Kiderült, hogy a politikus Lauderrel is tárgyalt már, például Martonyi János jelenlegi külügyminiszter szadai villájában.
A sukorói ügyet lapunk tárta fel földhivatali papírok és több, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél dolgozó beosztott által, kérésünkre kijuttatott dokumentumok segítségével. Azóta a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálatot indított: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt tavaly április óta nyomoznak ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.
Az eljárás során a vagyonkezelő egykori vezetőit és Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököket is tanúként hallgatta ki a vádhatóság, amely megállapította, hogy az ügylet miatt az államot csaknem másfél milliárdos veszteség érte. A sukorói kaszinóberuházást a Gyurcsány-kormány utolsó ülésén kiemelt állami beruházásnak nyilvánította.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.