Táncoló ősz és roma művészet szeptemberben Pécsett

A világ számos pontjáról – többek között Európából, Kanadából, Japánból, Kubából és Izraelből – is érkeznek résztvevők a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra. A szeptember 20. és 27. között zajló fesztivál nem titkolt célja, hogy a Pécs2010 Európa kulturális fővárosa program pályázatában megfogalmazott határtalan város elgondolást a tánc nyelvére fordítsa le. Az ősz első hónapjában ugyanakkor több színes roma művészeti program is csalogatja a látogatókat a baranyai megyeszékhelyre.

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális főváros táncfesztiválján elsősorban a modern balettnek, a kortárs táncnak adnak teret, illetve az e területeken tevékenykedő együtteseknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget. A találkozó programjai között más stílusok, irányvonalak képviselői is helyet kaptak, így néptánc- és gyermekelőadás is (Gulliver a törpék országában). A sokszínűséget szolgálja az idén tíz esztendős Táncoló Egyetem program jubileumi ünnepsége mint a tánctalálkozó záró eseménysora.
A fesztivál igazgatója, a Harangozó-díjas balettművész, Vincze Balázs elmondta, a tánctalálkozó ötlete 2005-ben azért merült fel, mert Pécsett korábban ilyen jellegű rendezvény nem volt, holott az Eck Imre nevével fémjelzett balettnek nagyszerű hagyományai vannak a baranyai megyeszékhelyen. Hozzátette, az eseménysort a kulturális főváros programra – valamint a felvezető évekre – időzítették annak érdekében, hogy új, hiánypótló fesztivált teremtsenek meg.
Szerinte kitűnő produkciónak ígérkezik a francia Ballet Preljocaj Empty Moves, a szlovén Ballet Maribor Radio and Juliet előadása. Kiemelt rendezvény lesz a három vidéki, a győri, a szegedi és a pécsi társulat ugyanazon az estén való fellépése is. A műsoron szerepel a térspecifikus előadás (Testbeszéd Projekt 2010), a hét nőre és egy zenészre írt darab (A falak nyelve), a klasszikus zene által inspirált előadás (Chopin: 24 prelűd & Tavaszi áldozat), a különös szóló (Duo) vagy éppen a videografikai háttérrel feldolgozott, a kubai életet bemutató előadás (MalSon). A rendezvényeknek a Pécsi Nemzeti Színház, a Cella Septichora, a Pécsi Horvát Színház s a már említett Széchenyi tér és Színház tér ad otthont.
A következő hetekben különböző roma programok is várják a városba látogatókat. A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében szeptember 17-én Bogyiszlói Kovács Jánost és Népi Zenekarát, továbbá a Phralipe Együttest és a Vojake Save együttes koncertjeit hallhatják az érdeklődők a Rácz Aladár Közösségi Házban. Ugyanitt szeptember 17-én roma képzőművészek – az 1960-as években indult autodidakta, naiv képzőművészek, Balázs János, Fenyvesi József, Péli Tamás, Oláh Jolán – alkotásaiból nyílik tárlat.
Az Örökség Fesztiválon szeptember 20-án roma napot tartanak; a délutánból estébe hajló programban a roma gasztronómia világába kalauzolnak majd a szervezők Bangó Margit segítségével. A Kossuth-díjas énekes koncertet is ad aznap, s a fiatal korosztály örömére fellép L. L. Junior is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.