Tarantino már elnököl

Quentin Tarantino amerikai kultrendező, a velencei filmfesztivál idei zsűrielnöke pózol képünkön Marco Müller fesztiváligazgatóval, aki szerint ezúttal egészen fiatalos rendezőgárda verseng az Arany Oroszlánért: a rendezők átlagéletkora 47 év. A tegnap megnyílt A kategóriás nemzetközi mustrán több mint nyolcvan világpremier lesz.

Muray Gábor
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a keddi, nulladik napon megkezdődött a hivatalos program: aznap a két éve elhunyt Dino Risi ’74-es filmjének, A nő illatának felújított változatát láthatta a közönség. A tegnapi gálán a Pi, a Rekviem egy álomért és A pankrátor című filmjével ismertté vált Darren Aronofsky Black Swan (Fekete hattyú) című filmje nyitotta meg hivatalosan a fesztivált, a balettvilágról szóló dráma – Natalie Portman főszereplésével – a fesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért (Leone d’Oro) is versenybe száll.
A szeptember 11-ig tartó 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – az 1932 óta megrendezett Mostra – a filmtörténelem első filmfesztiválja, és jelenleg az egyik legfontosabb A kategóriájú szemle a világon. Négy versenyszekcióban összesen 86 filmet láthat a közönség – négy kivételével az öszszes alkotás a világon először itt mutatkozik be. A játékfilmes mezőnyben 24 versenyfilm szerepel, köztük a Berger József vezette Mythberg Films részvételével készült Essential Killing, Az ölés eszszenciája című koprodukció. Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező szinte dialógusok nélküli thrillerének főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner (Roman Polanski felesége) alakítja; a provokatív – különösen aktuális – thriller egy afgán fiatalemberről szól, aki Kabulban egy barlangban találja magát amerikai katonákkal körülvéve. Egyetlen lehetősége van a menekülésre: öl, vagy őt ölik meg. Miután megöl három amerikai katonát, foglyul ejtik, és egy ismeretlen kelet-európai országba szállítják. Egy autóbaleset során azonban sikerül megszöknie fogva tartóitól.
A mustrán 35 ország száll ringbe a világ minden tájáról. Az idén erős az ázsiai mezőny, de az amerikai filmgyártás is 19 produkcióval lesz jelen. A fesztivál zárófilmje, A vihar szintén egy amerikai rendező, Julie Taymor munkája. A Shakespeare-feldolgozásban az Oscar-díjas Helen Mirren kapta Prospero szerepét.
Az életmű Arany Oroszlánját 2010-ben John Woo hong-kongi– amerikai filmrendező (legutóbbi munkái: az Ál/arc – 1997, a Mission: Impossible 2. – 2000, A felejtés bére – 2003) kapja, az indoklás szerint az elmúlt évtizedekben az akciófilmek forradalmi megújításában végzett munkájáért.
Egyedülálló eseményként a Persol 3D elnevezésű díjat is kiosztják Velencében: az év legkreatívabb háromdimenziós produkciójának szánt elismerést tavaly adták át először.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.