Tavasszal nőtt az európai GDP

Munkatársunktól
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsult a növekedés az euróövezetben április–június között. Az Európai Unió statisztikai hivatalának becslése szerint a GDP egy százalékkal bővült az első negyedévhez képest. Január eleje és március vége között 0,3 százalék volt a növekedés az előző három hónaphoz mérten. Biztató jel, hogy a háztartások fogyasztása rekordmértékben, 0,5 százalékkal nőtt. Ekkora emelkedésre utoljára még a válság előtti békeidőben, 2007 utolsó negyedévében volt példa. A beruházások 1,8 százalékkal gyarapodtak, míg az első negyedévben még 0,4 százalékkal zsugorodtak, az export viszont nem nőtt a korábban megszokott mértékben, jelezvén a külső kereslet gyengülését. A távirati irodának nyilatkozó elemzők szerint az euróövezetben akár tartós is lehet a fellendülés, mivel a most közzétett adatok szerint a gazdaságban kezdenek felülkerekedni a belső felhajtóerők.
A Európai Központi Bank (EKB) reagált is a javulásra, és egy százalékon hagyta irányadó kamatát. Az EKB rátája 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusáig. Akkor, 25 bázisponttal egy százalékra mérséklődött a ráta.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint az egyszázalékos növekedés nem rossz eredmény, de szem előtt kell tartani azt, hogy a március és június közötti időszak már a múlt. – A jelenlegi kilátások a kedvező második negyedéves adatok ellenére nem túl jók, úgy tűnik, lassulásra kell számítani. Még akkor is, ha a második negyedév lendületéből biztosan jut a harmadikra is – jegyezte meg Kondrát. A szakember szerint a növekedés elsősorban a német gazdaságnak köszönhető. Ez hazánk számára egyébként jó hír, mivel a Magyarországon működő cégek jelentős része beszállítóként hozzájárul a német gazdaság növekedéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.