Teljes érdektelenség

Alig volt vevő tegnap a Budapesti Értéktőzsdén. A pesti parketten mindössze 7,9 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények. Eközben ismét jelentős túljegyzés mutatkozott a három hónapos diszkontkincstárjegyek aukcióján.

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelenség jellemezte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tegnapi kereskedését. A pesti parketten mindössze 7,9 milliárd forintért cseréltek gazdát a papírok. Az átlagot jóval alulmúló forgalomban a BÉT részvényindexe, a BUX 220,49 pontos mérséklődés után 22 955,66 ponton állapodott meg, s a vezető részvények – egy kivétellel – gyengültek. A legnagyobb esést az OTP szenvedte el, amelynek árfolyama 3,4 százalékkal csökkent. A Mol 0,6, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal vált olcsóbbá. Ezzel szemben a Richter javított korábbi pozícióján, s 0,3 százalékkal drágult.
Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője a kereskedést értékelve a távirati irodának úgy fogalmazott: bizonytalanság uralta a nemzetközi értékpapírpiacokat, s a magyar börzét is. A Budapesti Értéktőzsdén a nemzetközi kilátások mellett – például az ír segítségkérés az uniótól a bankkonszolidációhoz, vagy az euró gyengülése – a belföldi bizonytalanságok, például az IMF-tárgyalások körüli kérdések – visszafogottá tették a kereskedést a budapesti parketten. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág-igazgatója mindehhez annyit tett hozzá, hogy a negatív pénzpiaci hatások tegnap éreztették ugyan hatásukat a BÉT-en, de közvetlenül negatív hangulatot gerjesztő hír nem látott napvilágot.
Eközben aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a meghirdetettnél tízmilliárd forinttal nagyobb tételben adott el három hónapos diszkontkincstárjegyet. Tegnap is 50 milliárd forint értékben hirdettek meg három hónapos diszkontkincstárjegyet, s az elsődleges forgalmazók 129 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. Az elfogadott mennyiséget a magas túljegyzés láttán tízmilliárd forinttal, 60 milliárd forintra növelte az ÁKK. Az aukción 5,53 százalékos átlaghozam alakult ki, 6 bázisponttal magasabb az előző, múlt keddi aukció átlaghozamánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.