Terrorelhárítási Központ alakult

A magyar miniszterelnök és az unió terrorizmusellenes koordinátora jelenlétében alakult meg tegnap a Terrorelhárítási Központ a fővárosban. Az alapító okirat átadása előtt mondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy egy erős államnak szüksége van egy ilyen szervezetre.

Swendt Pál
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi Maléter Pál laktanyában a kormányfő és Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora jelenlétében ünnepi állománygyűlésen alakult meg a Terrorelhárítási Központ (TEK), amelynek vezetőjévé a miniszterelnök tegnapi hatállyal Hajdú János rendőr dandártábornokot nevezte ki. Az alakulótéren felsorakozott mintegy háromszázötven fős állomány, valamint a társszervek és a diplomáciai testületek tagjainak jelenlétében a közösség koordinátora arról szólt, hogy a 2011 első felében kezdődő magyar uniós elnökség szempontjából is ígéretes kezdet a központ megalakulása. Mint mondta, hazánk az első országok egyike, amely felismerte a jelentőségét, hogy egy jó struktúrában működő szervezet tud segíteni a terrorcselekmények megelőzésében. Szavai szerint volt alkalma megismerni a központ szerkezetét, feladatkörét, és örömmel vette, hogy a kormányfő az általa már jól ismert Hajdú Jánost, a Fidesz korábbi biztonsági igazgatóját, volt kommandóst nevezte ki annak élére.
Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: egy fejlett és erős országhoz ma már elengedhetetlen a jól szervezett és felszerelt, kiválóan kiképzett emberekből álló, önálló terrorelhárítási központ. – Hazánk ezzel újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen, olyan, amely képes megvédeni polgárait, és érvényesíteni az érdekeinket a mai változó világban. Fel kell készülni arra, hogy képesek legyünk polgárainkat korszerű módon megvédeni az újfajta fenyegetésektől is. Az alakulat tagjai kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakemberek, akik mostantól az ország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő egyenruhásai, védelmezői – fogalmazott a kormányfő.
Az állománygyűlés végén Pintér Sándor belügyminiszter átadta a központ alapító okiratát és a csapatzászlót a főigazgatónak.
A TEK létrehozásáról szóló rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központ védi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is. Feladata egyebek mellett a terrorcselekmények, emberrablás, légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési jármű hatalomba kerítésének felderítése és megszakítása.
A központ ezzel együtt elemzi és értékeli az ország terrorfenyegetettségének állapotát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.