Tesco: betontörés helyett feljelentés

Több mint hetvenmillió forintos tartozás miatt tucatnyi alvállalkozó demonstrált tegnap a hajdúböszörményi Tesco előtt. Azzal fenyegetőztek, hogy felverik az áruház előtti burkolatot, és csalás, sikkasztás miatt feljelentették az útépítési munkálatok számláit ki nem fizető Fire-Ép Kft. vezetőjét. A cégvezető viszont a Tescóra mutogat, és szintén perrel fenyeget. A Tesco azt állítja, minden lejárt kötelezettségét rendezte.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi alvállalkozó demonstrált tegnap a hajdúböszörményi Tesco nyár elején átadott áruháza előtt, mondván: az útépítéssel kapcsolatos követelésüket nem egyenlítette ki számukra az áruházlánc fővállalkozója, a Fire-Ép Kft. A tranzitbetont szállító, május közepe óta felszámolás alatt álló Kertrans Kft. a burkolat felverésével is fenyegetőzött, ám végül úgy döntöttek, jogi úton próbálnak követelésüknek nyomatékot adni, és feljelentették a Fire-Ép Kft. vezetőjét.
Kummer Bálint, a Fire-Ép vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, a hajdúböszörményi alvállalkozók követelése legalább duplája a valós tartozásnak. Állította, azok közül, akik kérték tőle, járuljon hozzá, hogy a Tesco közvetlenül neki utalja át a jogos számlák ellenértékét, mindenki megkapta az engedményezési nyilatkozatot. Közölte, beperelik a Tescót tisztességtelen piaci magatartás, erőfölénnyel visszaélés és üzleti titok megsértése miatt. A cégvezető elismerte, a munkák során minden fél hibázott, ám a felelősség szerinte mégsem az ő cégét terheli elsősorban. A Tesco ugyanis nem szerezte be időben az útépítéshez szükséges engedélyeket, így tavaly november helyett csak idén májusban tudtak bizonyos munkákat elkezdeni. Az áruházlánc késve fogadta be a számlákat is, emiatt keletkeztek a fizetési problémák – állította.
A Tesco közleményében úgy nyilatkozott, ők a Fire-Ép Kft.-nek minden tartozásukat megfizették, sőt, az alvállalkozóknak is fizettek. Kummer Bálint szerint viszont a Tesco nem az ő utasítása szerint járt el, mert egy augusztusi több tíz millió forintos hajdúböszörményi számla összegét egy tolnai alvállalkozójának utalta át, pedig ezt ő levélben többször megtiltotta. Közölte, ez utóbbi cégnek valóban tartozik, ám ezt az összeget nem a hajdúböszörményi munka kontójára kívánta kiegyenlíteni.
Megkérdeztük Udvardi Györgyöt, a Tesco jogi igazgatóját, igaz-e, hogy egy hajdúböszörményi építkezésben részt nem vevő tolnai cégnek anélkül utaltak át mintegy hetvenmillió forintot a hajdúböszörményi munka terhére, hogy a Fire-Ép ezt engedélyezte volna, illetve igaz-e, hogy az átutalást Kummer Bálint megtiltotta. A jogi igazgató úgy nyilatkozott, nem igaz, amit a cégvezető állít. Minden esetben a Fire-Ép engedményezési alapján fizettek, és még fognak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.