Tiszteletadás a hősi halottnak

Katonai tiszteletadással fogadták az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt az An–26-os szállító repülőgépet, amely tegnap korán reggel Németországból érkezett meg Pappné Ábrahám Judit katonanő földi maradványaival. A repülőgépet az Afganisztánban elhunyt posztumusz hadnagy családtagjai, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor vezérkari főnök, valamint az elhunyt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták. A szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsót.

2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét amerikai esett el. Afganisztán déli és keleti részén hét amerikai katona vesztette életét a hét végén – közölte tegnap a NATO. Két katona vasárnap halt meg Dél-Afganisztánban történt robbantások során, két másik pedig egy pokolgépes merényletben vesztette életét előző nap ugyanabban a térségben. Három amerikai katona harcokban esett el az ország keleti részén. Augusztus folyamán így már 42 amerikai katona vesztette életét az ázsiai országban. A múlt hónapban 66 amerikai halt meg. A nemzetközi haderő augusztus folyamán eddig összesen 62 katonát vesztett el Afganisztánba. Többségük amerikai volt, heten pedig britek. Szombat hajnalban a tálibok még két támaszpont ellen is támadást indítottak az ország keleti részén, de visszaszorították őket a bázisokat körülölelő gabonatáblákra. Az afgán biztonsági erők információi szerint a Chapman és a közelében fekvő Salerno támaszpontot érte egyidejűleg támadás. NATO-források szerint legkevesebb tizenhárom támadót megöltek – köztük négy olyat, akik robbanószerrel megrakott mellényt viseltek – és ötöt elfogtak, míg a külföldi és az afgán katonák közül senki sem sebesült meg. Hogy az intervenciós erők biztonsági ellenőrzése nem tökéletes, arra éppen a Chapman bázison világítottak rá a felkelők tavaly decemberben: egy jordániai kettős ügynök ott ölte meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját és egy jordániai hírszerző tisztet. A civil veszteségek is fokozódnak, összefüggésben a közelgő választásokkal. Tegnap a nyugat-afganisztáni Herát tartományban öt olyan ember holttestére bukkantak, akik segédkeztek az egyik képviselőjelölt, Fauzija Galani választási kampányában. Az öt áldozatot szerdán ismeretlen fegyveresek rabolták el, miután megállították két gépkocsijukat. Velük együtt utazott öt másik személy is, de őket szabadon engedték. A gyilkosságok elkövetését senki sem vállalta magára, de a tálib lázadók megfélemlítési kampányt kezdtek az országban azzal a szándékkal, hogy megzavarják a közelgő parlamenti választást. Az elmúlt két hétben öt képviselőjelöltet gyilkoltak meg Afganisztánban. A szeptember 18-i választásokon a kabuli parlament alsóházának 249 képviselői helyéért mintegy 2500 jelölt verseng. A hatóságok néhány nappal ezelőtt azt közölték, hogy a csaknem hétezer szavazóhelyiség közül több mint kilencszáz zárva marad a biztonság hiánya miatt. (Z. G.)


Hende Csaba honvédelmi miniszter rövid beszédet tartott a koporsónál. A tárcavezető többek között azt hangsúlyozta: a honvéd élete a szolgálat a hazáért, ha kell, mindhalálig. Ezek nemcsak szavak, hanem maga a valóság. – Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, amelynek végül mindent odaadtál – mondta a miniszter az áldozat földi maradványai előtt.
Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, amelyben Pappné Ábrahám Judit meghalt, hárman pedig megsérültek. Az elhunyt törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.
A támadásra a repülőbázison tegnap Dani Fruzsina orvos emlékezett vissza, aki szintén a konvoj megtámadott terepjárójában ült. Mint mondta, a táborból hétfőn hajnalban indultak, majd röviddel ez után a vezérjárműből rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell. Egy nagy robbanásra emlékszik – tette hozzá –, majd utána pár másodpercig nem tudta, mi történt. Amikor magához tért, észrevette, hogy két társa súlyosan megsérült mellette. Megpróbálta megvizsgálni őket, de a szűkös hely miatt akkor csak anynyit tudott megállapítani, hogy mind a ketten a fejükön sebesültek meg, és nagy a baj – számolt be a történtekről. – Amit tudtam, ott a helyszínen megtettem – jelentette ki az orvosnő, aki részvétét fejezte ki elhunyt bajtársa hozzátartozóinak, a második legsúlyosabb sérült, a kómában lévő Kolozsvári György zászlós rokonainak pedig sok kitartást kívánt. Közölte azt is: hálás a gépkocsivezetőnek, illetve a gépkocsiparancsnoknak, mert a lélekjelenlétüknek köszönhetően az őket szállító Toyota folyamatosan mozgásban volt, és így el tudták hagyni a veszélyes zónát. A főhadnagy a saját sérüléseiről annyit mondott, több repeszdarab van a testében, ezeket várhatóan következő hetekben távolíthatják el.
Dani Fruzsina főhadnagy katonai és orvosi esküjéhez híven megtette, ami tőle tellett – emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Csapatkivonást követelnek. A Jobbik országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a magyar katonák Afganisztánból történő azonnali kivonásáról – jelentette be Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: Magyarországnak semmilyen érdeke sem fűződik az afganisztáni háborúhoz, főleg úgy nem, hogy a Bajnai-kormány a gazdasági válság ellenére 15 milliárdos felajánlást tett a misszió létszámának megnövelésére. A képviselő hazugságnak nevezte a kormány azon érvelését, hogy Magyarország nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségének tesz eleget a misszióval. Felhívta a figyelmet arra: a NATO-tagság nem tesz kötelezővé egyes nemzetközi szerepvállalásokat, azt az ország maga választhatja meg. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.