Tisztelgés a pápánál

Schmitt Pál azt szeretné, ha a keresztény tradícióra és a Szent Koronára való utalás bekerülne az új magyar alkotmányba – erről is beszélt a köztársasági elnök XVI. Benedek pápával a tegnap délelőtti Castel Gandolfó-i magánkihallgatáson.

Munkatársunktól
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyári rezidenciáján fogadta tegnap XVI. Benedek pápa Schmitt Pál magyar köztársasági elnököt. Az egyházfő könyvtárszobájában tartott félórás, német nyelvű audiencián az MTI által is idézett magyar államfő felvetette: fontos, hogy a határon túli magyarok lelki gondozását magyar anyanyelvű lelkipásztorok végezzék. A pápa elmondta, hogy jól ismeri ezt a problémát, és biztosította a magyar elnököt: amennyire lehetősége van rá, figyelni fog arra, hogy megfelelő számú és minőségű pap tegye lehetővé a határon túli magyarok anyanyelvi pasztorációját.
A találkozón áttekintették a vatikáni–magyar kapcsolatokat, a magyarországi egyházi iskolák finanszírozásának helyzetét, és szó esett a jövő év első fél évében esedékes soros magyar uniós elnökség célkitűzéseiről is. Schmitt Pál arról tájékoztatta XVI. Benedeket, hogy a magyar elnökség során kiemelten foglalkoznak a család fontosságával. Utóbbi kapcsán leszögezte: amíg Magyarországon a jelenlegi kormány van hatalmon, a házasságot csak különneműek uniójának tekintik a gyermeknevelés érdekében, és a családot tartják a társadalom legfontosabb egységének. A pápa érdeklődést mutatott a formálódó Duna-stratégia iránt. Az egyházfő továbbá különösen jó néven vette, hogy Magyarország igyekszik elősegíteni a katolikus többségű Horvátország uniós csatlakozását, és jelezte, hogy a Vatikán is támogatja Zágráb mielőbbi EU-taggá válását. XVI. Benedek esetleges magyarországi látogatása kapcsán Schmitt Pál felajánlotta Pannonhalmát az orosz pátriárka és a pápa esetleges találkozójának helyszíneként. A magyar államfő a pápával folytatott beszélgetése után azt is elmondta, a katolikus egyházfő nagyon jó néven vette azt a törekvést, hogy ha a keresztény tradícióra és a Szent Koronára való utalás bekerülne az új magyar alkotmányba, így Magyarország lehetne a kilencedik olyan állam, amelynek alkotmányában szerepelne ez az utalás.
A pápai találkozó után Schmitt Pál négyszemközti beszélgetést folytatott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, az egyházi állam „kormányfőjével”, illetve látogatást tett Giorgio Napolitano olasz államfőnél a római Quirinale elnöki palotában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.