Tíz év börtön Eva Rhodes gyilkosának

Csibra Tibor
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyektől tegnap a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Augusztinyi Csabát. A férfi két esztendeje megölte munkaadóját, a brit állampolgárságú, hazánkban korábban állatmenhelyet üzemeltető Eva Rhodesot. A tettes elégette áldozata holttestét, illetve elásta annak megmaradt részeit, majd hónapokig bujkált Magyarországon – tudta meg lapunk Habony Jánostól, a bíróság büntetőkollégiumának vezetőjétől.
Köszler Ferenc bíró, a büntetőtanács elnöke a határozat indokolásakor súlyosbító körülményként értékelte, hogy az elkövető elrejtette a nő maradványait, illetve, hogy hazánkban magas a gyilkosságok száma. A védelem korábban arra hivatkozott, hogy Augusztinyi feldúlt állapotban volt tette elkövetésekor, mert előtte összeveszett az áldozattal. A bíróság szerint azonban nem erős felindulásból ölte meg a sértettet. A tanács enyhítő körülményként vette számításba, hogy a terhelt beismerte a gyilkosságot, részletes, feltáró vallomást tett, és megmutatta, hogy hol ásta el az áldozat maradványait.
A vádirat szerint Augusztinyi 2008 szeptemberében szólalkozott össze munkaadójával, akinél néhány napja dolgozott a Bőny-Szőlőhegyen lévő állatmenhelyen. Ököllel és fejszenyéllel agyonverte a nőt. A telepen volt egy kisebb krematórium, ahol az elpusztult állatok tetemeit semmisítették meg. A vádlott ebben égette el Eva Rhodes holttestét, azonban a nagyobb csontokat nem tudta így eltüntetni, ezért azokat elásta a környékbeli erdőben. Magához vette a sértett laptopját és hétezer forintját, majd bujkálni kezdett.
A brit nő eltűnését testvére jelentette be, az ügyben először közigazgatási eljárás indult. Eva
Rhodes maradványait tavaly áprilisban találták meg Győr közelében. A sértettet és a gyilkost tanúk korábban együtt látták egy bevásárlóközpontnál, ahol egy kamera felvételt is készített róluk. Az ügyben egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűztek, de az nem vezetett eredményre. Augusztinyi Csabát szintén áprilisban vették őrizetbe, poligráfos vizsgálata után beismerő vallomást tett.
Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és a védelem enyhítésért fellebbezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.