Töltőgáz végzett egy csongrádi fiúval

Nagy Áron
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyújtók töltésére használt gáz szívása miatt veszítette életét szerda este egy 16 éves fiú Csongrádon – közölte tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Az eszméletlenül heverő fiatalra egy járókelő talált rá a Fekete János utcában, és értesítette a mentőszolgálatot. A helyszínre érkező mentők hiába küzdöttek a fiú életéért, nem tudtak segíteni rajta – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a megyei főkapitányság szóvivője. A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a tragédia körülményeit.
Legutóbb augusztus közepén lehetett hallani hasonló esetről, amikor egy 15 éves kiskunmajsai fiú került intenzív osztályra a butántartalmú gáz fogyasztása miatt. Alig egy évvel korábban, 2009 novemberében pedig félévnyi szenvedés után egy 14 éves gyermek halt meg – őt is a töltőgáz juttatta kórházba. Máté Zsolt, az Integrált Drogterápiás Intézet munkatársa szerint a számos haláleset ellenére Magyarországon eddig nem fordítottak kellő figyelmet erre a gondra. „Nincsenek részletes felmérések, sokáig még szakmai tájékoztató sem segítette a családokat vagy a drogambulanciák szakembereinek munkáját” – közölte a baranyai szerhasználókkal foglalkozó férfi. Az öngyújtótöltőgáz fogyasztása a szakértő tapasztalatai szerint leginkább a 12–16 éves kor közötti fiatalokra jellemző. Elsősorban kíváncsiságból nyúlnak a néhány száz forintért bármely trafikban beszerezhető, butántartalmú gázhoz. Többségük hamar túl is lép rajta, de vannak, akik a rabjává válnak – magyarázta Máté Zsolt. Az általános boldogságérzet, az esetleges hallucinációk sok olyan fiatalnak vonzók, akik nem tudnak vagy nem mernek keményebb szerekhez nyúlni.
A töltőgáz szívása számos veszélyt rejt magában. Halálhoz leggyakrabban a szívmegállás vezet, amelyet szívritmuszavar vagy más keringési problémák előznek meg, de életveszélyesek lehetnek a gáz okozta fagyási sérülések a légzőszervrendszerben. Fulladás, továbbá vakság is előfordulhat, a bután ugyanis hosszú távon a központi idegrendszer látásért felelős részét támadja – fűzte hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.