Túl acélosak voltak a svédek

A magyar labdarúgó-válogatott tegnap este Stockholmban 2-0-s papírforma-vereséget szenvedett Svédországtól az Európa-bajnoki selejtezők rajtján. Kesergésre lenne ok, de nincs idő, mert kedden Moldova ellen folytatódik a sorozat.

Deák Zsigmond
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Walesre várva. Az U21-es labdarúgó-válogatott is két fontos meccs előtt áll. Ha ma 17.30-tól Székesfehérváron a jelenleg csoportelső Walest, kedden pedig az Üllői úton Bosznia-Hercegovinát is legyőzi, akkor kijut az Európa-bajnokságra. Megnehezíti Róth Antal szövetségi edző feladatát, hogy a megszokott keretből Koman Vladimir, Lázár Pál és Elek Ákos felkerült a felnőtt válogatottba, Vass Ádám játéka pedig sérülés miatt kérdéses.


Svédország és egyben egész Skandinávia legnagyobb példányszámú lapja, a kétmilliós olvasottságú Aftonbladet tegnapi számának címlapján megfogadták a svéd labdarúgó-válogatott tagjai, hogy megnyerik Eb-selejtezős csoportjukat. A mieink elleni esti debütáló derbin tehát már túltekintettek, az újság viszont nem, különtudósító járt a héten hazánkban, s olyannyira figyelték a magyar honlapokat, hogy miattuk nem adta meg előre a pontos kezdőcsapatot Egervári Sándor szövetségi kapitány. Pedig nem csütörtök éjjel álmodta meg, hogy az augusztus 11-i, angolok elleni csapaton kissé változtatva újoncot avat a 22 éves jobbhátvéd, Lázár Pál személyében, Laczkó Zsoltot állítja a védelem bal szélére, a kezdőbe jelöli a tavalyi U20-as vb egyik hősét, Koman Vladimirt, Huszti Szabolcsot pedig csak a kispadra ülteti. A svédek mestere, Erik Hamrén Kallström helyett Wernbloomot rakta a középpálya bal oldalára, különben a várt tizenegyet küldte pályára Ibrahimoviccsal az élen.
Órákkal a kezdés előtt már gyűlt a sárga-kék trikós nép a Rasunda Stadion környékén, a helyi gyorsétterem eladólányai is nemzeti mezt öltöttek, ingyen osztogatták a chipset és az ivólét, de más nedű is fogyott… Hogy a svédek jogosan ittak-e előre a medve bőrére, ekkor még nem tudhattuk, azt viszont már igen, hogy a mieinket délután meglátogatta Orbán Viktor miniszterelnök, s annak a véleményének adott hangot, hogy nincs komoly tudáskülönbség a felek között.
Azért a kezdés után nem egészen ez tükröződött. Bár az első lövést Elek eresztette meg, hamar átvették az irányítást a hazaiak. Ibrahimovic zseniális húzásként nem befejező csatárként, hanem irányítóként villogott, sorban adta a jobbnál jobb passzokat társainak, de Elmander Király kezébe fejelt, Toivonen kapusunk térdét találta el, Safari pedig fölé-mellé lőtt. Közte azért a mieink is próbálkoztak, Lázár beadását alig fejelte fölé Gera, majd Vadócz látványos kapásbombája suhant el a bal alsó sarok szomszédságában. Ibrahimovic a 39. percben hibázott először, kisakkozott akció végén ballal kapu mellé perdített. Majd a 45. percben fölé csúsztatta Elmander beadását, ez is meleg helyzet volt.
Az első félidei 68 százalékos hazai labdabirtoklás is híven jelezte a svéd fölényt, ami szünet után a részben kényszerű hazai cserék ellenére sem csökkent. Sőt, az 51. percben a frissen beállt Sebastian Larsson hagyta faképnél Laczkót, beadását pedig Liptákot megelőzve Wernbloom fejelte a rövid felső sarokba (1-0). Hamar válaszolhatott volna a magyar gárda, de Koman pontos passz helyett pontatlanul lőtt az oldalhálóba. Ibrahimovic pedig nem sokkal később Király kesztyűjébe, szabadrúgásból. Sajnos utána új módszerrel igazolta klasszisát, egy szögletnél kilökte a labda alól Juhászt, így a labda Wernbloom fejéről a lécre, majd lábáról a hálóba pattant (73. perc, 2-0). A bizonytalanul kimozdult Király kettős jubileumot ült: 75. válogatottságán a 100. gólját kapta…
A fennmaradó percek laza svéd passzolgatással, s a bő harmincezernyi publikum ebből fakadó ollézásával-hullámzásával teltek, Ibrahimovicnak még maradt ereje, hogy odategyen egyet Juhásznak, amiért ki kellett volna állítani, kisvártatva pedig a bal kapufa mellé tekerjen. Sovány vigasz, hogy szokásával ellentétben ezúttal nem rezgette meg a magyar hálót. Válogatottunk az első félidei helytállásából meríthet némi erőt, de kell is, mert kedden a finneket felülmúlt moldávokat fogadja Újpesten. Ott már több kell a tisztes és sima vereségnél.
Az E csoportban: Moldova– Finnország 2-0, San Marino–Hollandia lapzárta után.

Eb-selejtezők. A csoport: Kazahsztán–Törökország 0-3. B csoport: Örményország–Írország 0-1, Andorra–Oroszország, 0-2. C csoport: Feröer-szigetek–Szerbia 0-3. D csoport: Románia–Albánia 1-1, Luxemburg–Bosznia-Hercegovina
0-3. F csoport: Izrael–Málta 3-1, Lettország–Horvátország 0-3. G csoport: Montenegró–Wales 1-0.
I csoport: Litvánia–Skócia 0-0. A többi mérkőzés lapzárta után ért véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.