Túlteljesített a jobboldal

Ma délutánig kell leadniuk az október 3-i önkormányzati választáson induló szervezeteknek az augusztus 16-a óta gyűjtött ajánlószelvényeket a választási bizottságoknak. Mint kiderült, nemcsak a Fidesz és a KDNP elégedett az eredménynyel, de meglepő módon azok az ellenzéki pártok is, amelyek a választási törvény módosítása óta kongatták a vészharangot a demokrácia felett.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma jelenti be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, mennyi ajánlószelvényt gyűjtöttek az önkormányzati választások előtt. A Fidesz–KDNP augusztus közepén azt tűzte ki célul, hogy a szelvények legalább húsz százalékát összegyűjtik a rendelkezésre álló két hétben. Kósa, aki egyben a Fidesz kampányfőnöke, lapunknak már augusztus 28-án is azt mondta, időarányosan jól állnak a kormánypártok, alig egy hét alatt nyolcszázezer választó adta nekik a kopogtatócéduláját. Pontosította azokat a sajtóhíreket is, amelyek kétmillió szelvény megszerzéséről szóltak. Kósa szerint az csak egy közelítő szám volt, amely az egyszerűség kedvéért hangzott el. A fideszes politikus hangsúlyozta, mivel a valamivel több, mint nyolcmillió választópolgár húsz százaléka 1,6 millió körüli ajánlószelvényt jelent, ez a Fidesz–KDNP hivatalos célkitűzése. Úgy tudjuk, a Fidesz és a KDNP jelöltjei ezt bőven túlszárnyalták. A ma délutáni zárás után várhatóan az 1,8 milliót is meghaladhatja a kormánypárti jelöltek leadott céduláinak száma. Tarlós István, a Fidesz–KDNP budapesti főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke kedden talicskával tolta be a politikusra leadott százezer ajánlószelvényt a Fővárosi Választási Bizottsághoz. Németh Szilárd akkor azt mondta, péntek délutánig gyűjtenek. Információink szerint ennek eredményeként a Tarlósnak adott szelvények száma megközelíti a negyedmilliót. A fővárosi választási bizottság egyébként tegnap több mint 96 ezer ajánlással vette nyilvántartásba Tarlóst. Ezzel szemben az MSZP jelöltjét, Horváth Csabát vasárnap több mint 36 500 érvényes ajánlószelvénnyel vették nyilvántartásba.
Az ellenzéki pártok az önkormányzati választásokat érintő, nyár eleji törvénymódosítás óta kongatták a vészharangot a demokrácia felett, és azt a módosítást hibáztatták, amely többek között tizenhat napra csökkentette az ajánlószelvény-gyűjtési időszakot. Az MSZP szerint a Fidesz ezzel diszkriminálta a kis pártokat. A párt kampányfőnöke lapunknak úgy nyilatkozott, a gyűjtés megmutatta, jól jártak azok a szervezetek, amelyek „az MSZP kínálta ernyő alá mentek”. Szanyi Tibor elmondta, harmadával több cédulát kaptak, mint a tavaszi országgyűlési választáson. Szerinte ez annak is köszönhető, hogy jelöltjeik személyesen találkoztak a lakókkal. – Az elmúlt három hét elég volt ahhoz, hogy minden jelöltünk beszerezze a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt – közölte. Mint fogalmazott, ez a siker, s az, hogy megnövekedett támogatottságot tudnak felmutatni tavaszhoz képest, azt üzeni a pártban: van értelme dolgozni. Szanyi szerint Budapesten „komoly összecsapás” várható, ám főpolgármester-jelöltjük jó eséllyel indul.
Elégedett az összegyűlt cédulák számával a Jobbik is, amely szintén támadta a választási törvény módosítását. – Kevés olyan hely akad, ahol állítottunk jelöltet, de nem gyűltek össze az ajánlószelvények – mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Gábor. A Jobbik párt- és kampányigazgatója úgy látja, leginkább Budapest egyes kerületeiben okoz nehézséget a minimális cédulaszám felmutatása. A kisebb településeken, állította, sikeresebbek voltak jelöltjeik, ott erős a bázisuk, megfelelő a szervezettség.
– Özönlenek az ajánlószelvények az LMP-hez – közölte szerdán Karácsony Gergely. A párt kampányfőnökét tegnap nem értük el, de korábban azt mondta, Budapesten az egyéni választókerületek nagy többségében indul LMP-s jelölt, és várhatóan Jávor Benedek személyében sikerül főpolgármester-jelöltet is állítaniuk. Utóbbi a csoda kategóriájába tartozna, mert keddig a szükséges szelvények felét sikerült megszerezniük, ezután – az MSZP ifjúsági szervezetének szóhasználatával élve – „a hosszú cédulák éjszakáján” ötször annyi szelvényt regisztráltak, mint egy korábbi átlagos napon.
Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt támogatásával induló főpolgármester-jelölt tegnap közölte, eddig 24 ezer kopogtatócédulát gyűjtött össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.