Új dinófajt találtak

Munkatársunktól
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindeddig ismeretlen dinoszaurusz maradványaira bukkantak Spanyolországban – közölte az AFP. A Concavenator corcovatus előkerült, csaknem teljes csontváza arról árulkodik, hogy a különös lény sokban hasonlított a közismert Tyrannosaurus Rexre, hátán azonban 40 centiméter magas púp nőtt. A 6,1 méter hosszú, két lábon járó húsevő őshüllő 130 millió évvel ezelőtt élt, s a carcharodontosauridák (cápafogú gyíkok) családjába tartozott. Korábban a szakértők úgy tudták, az ehhez a csoporthoz tartozó óriás húsevők kizárólag Afrikában és Dél-Amerikában éltek. A felfedező, Francisco Ortega szerint púpja, akár a tevéknél, a zsír tárolására vagy az állat testhőmérsékletének szabályozására szolgálhatott. A paleontológus úgy véli, nem egyedi deformitásról van szó, hanem a dinoszauruszok új fajáról. Karjain tollkezdeményhez hasonlatos bütykök voltak. Ez újabb bizonyíték a korai húsevők és a madarak közti kapcsolatra. A felfedezést a brit Nature tudományos magazin tegnap megjelent számában ismertették a kutatók, akik szerint ez a legteljesebb húsevődinoszaurusz-csontváz – olvasható az MTI jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.