Újabb csúcson a svájci frank

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet nyugtuk a devizahiteleseknek. Az elmúlt napok viszonylag mérsékelt árfolyam-ingadozásai után tegnap a svájci frank árfolyama 224 forint közelébe is eljutott, s ezzel újabb történelmi csúcsot állított fel. Az alpesi deviza jegyzése reggel még a 219 forintos szint alól indult, ám a frank forinthoz mért arányát jelképező koordinátavonal hamarosan az eget vette célba, és meg sem állt a 222,5 forintos skáláig. Egy rövidebb javulás után háromnegyed négy körül jött a feketeleves: a magyar fizetőeszköz hirtelen zuhanni kezdett a svájci frankkal szemben, és hajszál híján elérte a 224 forintot jelölő sávot. Az euró ugyanekkor 288 forint közelében járt, holott a nap folyamán inkább a 286,5 forintos szint közelében időzött. Lapzárta idején a közös fizetőeszközért 287,5, az alpesi devizáért 223,5 forintot fizettek a nemzetközi kereskedelemben.
A lapunk által megkérdezett elemzők többsége szerint nehéz megítélni, hogy milyen folyamatok állnak a gyengülés mögött, de úgy tűnik, nem Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt száz napot értékelő beszéde váltotta ki azt. Barcza György, a K&H vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint esésével egy időben a Dow Jones index is zuhanni kezdett az Egyesült Államokban. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője pedig arról beszélt, hogy az európai bankszektorba vetett bizalom megingása alapozhatta meg a rossz piaci hangulatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.