Újabb görög kísérlet a dohányzás ellen

Hírösszefoglaló
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét támadást indított a dohányzás ellen Görögország, ahol tegnaptól minden bárban, kocsmában, étteremben és a munkahelyeken is tilos a füstölés. Aki vét az új szabály ellen, az ötven és ötszáz euró (14–140 ezer forint) közötti bírságra számíthat. Azokat a vendéglősöket pedig, akik megengedik a hozzájuk betérőknek, hogy rágyújtsanak, ötszáz és tízezer euró (140 ezer–2,8 millió forint) közötti öszszeg megfizetésére kötelezhetik – tudta meg az MTI. Az új törvény betartását a rendőrség felügyeli. – Ezúttal érvényt szerzünk a tilalomnak – jelentette ki kedden Mariliza Xenojanokopulu egészségügyi miniszter. Négy éven belül ez a harmadik próbálkozás a dohányzás betiltására Görögországban. A miniszter szerint az eddigi kísérletek azért vallottak kudarcot, mert nem tisztázták, hogy milyen kivételek vannak, és miként kell kialakítani a dohányosoknak fenntartott külön helyiségeket. – Most azonban minden világos, nincsenek kivételek – szögezte le Xenojanokopulu. Görögországban a felnőttek 45 százaléka dohányzik – többen, mint az Európai Unió bármely más tagállamában.

Moszkvai szesztilalom. Ugyancsak tegnaptól Moszkvában tilos alkoholos italokat árusítani 22 órától másnap délelőtt 10 óráig. A tilalom hamarosan az egész országban életbe lép. A korábbi hasonló próbálkozások azt mutatják, hogy felvirágzik a feketepiac, és az ellenőrzött italok helyett többen fogyasztanak majd veszélyes kotyvalékokat. Az önkormányzati tilalom a 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokra és – az éttermek, bárok és egyéb szórakozóhelyek kivételével – minden kiskereskedelmi egységre vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.