Újabb megméretések előtt áll Moldova

Pataky István
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az unió jövendő soros elnökeként is fontosnak tartja, hogy a Moldovai Köztársaság külső befolyásoktól mentes, független, szuverén ország legyen – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter tegnap, miután Budapesten tárgyalt az egykori szovjet tagköztársaság külügyi tárcájának vezetőjével. Chisinau részese az unió keleti partnerség programjának, amelynek csúcstalálkozóját 2011-ben a magyar elnökség alatt rendezik. Martonyi János nyomatékosította: Budapest minden lehetséges eszközzel támogatja Moldova európai uniós integrációját. A magyarul folyékonyan beszélő Iurie Leanca moldovai külügyminiszter elmondta, tájékoztatta magyar partnerét országa modernizációjáról és demokratizálódásáról.
A Moldovai Köztársaságban szeptember ötödikén népszavazást tartanak az államfő megválasztásának módjáról. Az utóbbi egy évben komoly belpolitikai válságot okozott, hogy a parlamentben a kormánytöbbségnek nem volt elegendő mandátuma a Vladimir Voronin kommunista államfőt követő új elnök megválasztásához. Jelenleg Mihai Ghimpu személyében ideiglenes elnöke van Moldovának. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek hetvenöt százaléka a közvetlen elnökválasztásra szavaz. Sikeres referendum esetén már novemberben megválaszthatják az új államfőt, s egyben előre hozott parlamenti választásokat is tartanak. Bár továbbra is Voronin és az ő nevével fémjelzett kommunista (PCRM) párt vezeti a népszerűségi listákat, a most kormányon lévő koalíciós pártok összefogva ismét legyőzhetik a PCRM-et. A négy pártból álló, jobbközép Szövetség az Európai Integrációért koalíció közös államfőjelöltjéről még nem döntöttek, de Vlad Filat jelenlegi miniszterelnököt és Marian Luput, a Moldovai Demokrata Párt vezetőjét emlegetik esélyes befutóként.
Az utóbbi időben egyre kevesebb szó esik Transznisztriáról, Moldova többségében orosz ajkúak lakta keleti, szakadár tartományáról. A helyzet normalizálódására utal, hogy a minap együtt nézte meg a Sheriff Tiraspol–FC Basel labdarúgó-mérkőzést Vlad Filat kormányfő és a transznisztriai „elnök”, Igor Smirnov. Igazi politikai pikantéria, hogy Moldova bajnokságát a Dnyeszeteren túli terület fővárosaként számon tartott Tiraspol csapata nyerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.