Újabb nagyköveteket cserélnek le

Hét magyar külképviselet élére neveznek ki új nagykövetet – értesült lapunk diplomáciai forrásból. A diplomáciai kirendeltségek új vezetőit elsősorban európai nagykövetségek élére nevezik ki.

Balogh Roland
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét nagyköveti posztra jelölt személyt hallgat meg hétfőn az Országgyűlés külügyi és határon túli bizottsága. A cserék a magyar uniós képviseletet és több európai és egy ázsiai országot érintenek. Információnk szerint a moszkvai követség élére Íjgyártó István kerül, míg Kijevben Bársony Andrást Bayer Mihály váltja a nagyköveti poszton. Brüsszelben két új kinevezés várható: Iván Gábor helyett Györkös Péter lesz az EU melletti állandó magyar képviselet új vezetője, míg a közös kül- és biztonságpolitikai nagyköveti tisztségre Gruber Károlyt jelölik. Ugyancsak váltás várható a Külügyminisztériumban prioritásként kezelt Nyugat-Balkán térségében is. Így a belgrádi nagyköveti poszt várományosa Nikovitz Oszkár, míg – a 2006 és 2009 között külügyi szakállamtitkárként dolgozó – Iván Gábor a brüsszeli EU-missziót követően Zágrábban folytatja. Az egyedüli nem európai kinevezés Thaiföldön várható. Bangkokban Tomaj Dénes váltja az MSZP színeiben a köztársasági elnöki posztra is jelölt Balogh Andrást.
A most meghallgatásra váró új nagykövetek mellett a Külügyminisztérium még június végén tizenöt, főleg olyan diplomatát hívott vissza, akiknek lejárt a hivatali ideje. Így többek között az Egyesült Arab Emírségekből, Azerbajdzsánból, Finnországból, Franciaországból, Hollandiából, Vatikánból, Portugáliából, Németországból, Olaszországból, Ausztriából is történtek visszahívások. Emellett hazarendelték Polgár Viktor New York-i és Torzsa István jekatyerinburgi főkonzulokat, illetve Akóts Klárát, Magyarország állandó ENSZ-képviseletének vezetőjét. Információk szerint az elkövetkező időszakban további nagyköveti kinevezések várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.