Újabb válság miatt aggódik a valutaalap

MTI
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőttek a globális gazdasági fellendülés ellenében ható kockázatok – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) abban a tájékoztatójában, amelyet a húszak (G20) pénzügyminiszter-helyetteseinek készített szeptember eleji dél-koreai tanácskozásukra. A globális növekedés a vártnál valamivel erősebbnek bizonyult az idei év első felében, de az év második felében és 2011 első fél évében valószínűleg lassabb lesz – olvasható a tájékoztatóban. Az Európai Uniónak az eurózóna szuverén adósságválságának mérséklésére tett gazdaságpolitikai lépései enyhítették a piaci aggodalmakat – tette hozzá az IMF. Az IMF a tanácskozásra készített tájékoztatójában semmit nem változtatott addig érvényes előrejelzésein. Júliusban 4,6 százalékra javította a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését az áprilisban jósolt 4,2 százalékról. A jövő évre szóló előrejelzését pedig változatlanul hagyta 4,3 százalékon.
John Lipsky, az IMF első vezérigazgató-helyettese múlt vasárnap egy tanácskozáson azt mondta: A világgazdaság mérsékelt ütemben fellendül, habár vannak kockázatok a középtávú költségvetési konszolidáció szükségessége miatt.

Utalják a pénzt. Görögország a jövő héten megkapja az IMF készenléti hitelkeretének második, 2,57 milliárd dolláros részletét, ugyanis június végéig teljesítette az összes feltételt – jelentette be a valutaalap, amelynek az igazgatótanácsa már rábólintott az összeg megadására. Az IMF májusban harmincmilliárd dollár összegű, három évre szóló keretösszeget hagyott jóvá a pénzügyi válságba került Görögországnak, amiből eddig 8,28 milliárd dollárt utalt át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.