Újabb viharfelhő Tátraiék felett

A Központi Nyomozó Főügyészség meghosszabbítja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség áron aluli értékesítése ügyében indított nyomozás határidejét – értesült lapunk. Az eljárásnak – amely minden bizonnyal érinti Tátrai Miklóst, a nemzeti vagyonkezelő azóta sukorói ingatlanbotrányban már előzetes letartóztatásba helyezett egykori vezérigazgatóját és korábbi munkatársát is – még nincs gyanúsítottja.

Swendt Pál
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónap végén jár le a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása kapcsán tavaly novemberben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt kezdett nyomozás júniusban meghosszabbított határideje. Az adásvétellel minimum 11 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Az ügyet vizsgáló Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője, Fazekas Géza arról tájékoztatta lapunkat: a Legfőbb Ügyészség magánjogi szakágának vizsgálata, valamint Gruber Attila fideszes képviselő felvetése nyomán hivatalból indított eljárásban a hatóság a beszerzett okiratok kapcsán kirendelt szakértők véleményét várja. A nyomozás során a KNYF több, meg nem nevezett tanút hallgatott ki, és várhatóan meghosszabbítják az eljárás legutóbb szeptember 30-ig megállapított határidejét.
Az eljárás érinti Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a cég egykori értékesítési igazgatóját, akiket a sukorói Joav Blum izraeli–magyar állampolgárságú üzletemberrel tető alá hozott ingatlancserével kapcsolatban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával a múlt héten helyeztek előzetes letartóztatásba.
A 17 ezer négyzetméteres épületkomplexum az elsőként 2005 decemberében aláírt szerződés alapján 206 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, holott a közvetítő szerint abban az időben Moszkva központjában az irodaépületek vételára 3000 és 4000 euró (akkori árfolyamon 810 ezer és 1,3 millió forint) között volt. A megállapodást Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet írta alá az orosz hátterű, luxemburgi bejegyzésű, Viktor Vekszelberg orosz–izraeli állampolgár érdekeltségében álló Diamond Air offshore céggel. Mint azt az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Balajti László Juhász Gábor (MSZP) akkori titokminiszternek márciusban írt jelentésében megállapította: az ügylet kapcsán felszínre került szabálytalanságok közül kiemelkedik az ingatlan értékbecslési eljárása, amelyben a vételárat a valós piaci ár töredékében, négymilliárd forintban állapították meg, holott a kirendeltség tényleges ellenértéke 15-20 milliárdra tehető.
A birtokunkba került dokumentumból kiderül, az ingatlan árát 23 689 585 dollárban határozták meg, amelyből a vevőnek az összeg egytizedét az aláírás után kellett megfizetnie. Ezután ismeretlen jogcímen 500 millió forint érkezett az MNV Zrt. jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság számlájára, amelyről Zelles Sándor volt vezérigazgató szóban úgy rendelkezett, az összeget az ingatlanból származó bevételként könyveljék el. A tábornok arról tájékoztatta a minisztert: 2008 márciusában Székely ellenjegyzésével újabb adásvételi szerződés készült, amelyben a korábban megfizetett összeg szerepelt. Még abban a hónapban az időközben megalakult MNV számlájára további 21 320 626 dollár érkezett, azonban a zrt. felső vezetői, Tátrai Miklós és Császy Zsolt a bevételt nem igazolták, mert nem tudták, az milyen ügylethez kapcsolható. Miután nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az ismeretlen tétel a képviselet eladásához fűződik, újra elindították az ingatlan értékesítési pályáztatását, amellyel vélhetőleg a korábbi szerződés aggályos körülményeit kívánták leplezni – áll a jelentésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.