Botrány: a biztosjelöltek többsége nem nyújtott be összeférhetetlenségi nyilatkozatot, mégis készülhetnek a meghallgatásokra

Az EP huszonhat uniós biztosjelöltet hagyott jóvá, annak ellenére, hogy túlnyomó többségük kevés információt adott meg pénzügyeiről és vagyonáról. A baloldali és zöldpárti képviselők kritikával illették a biztosjelöltek vizsgálatának folyamatát.

Forrás: Politico2024. 10. 14. 19:28
Európai Bizottság
Európai Bizottság Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament jogi bizottsága, a JURI, nemrég további információkat kért az uniós biztosjelöltek többségétől, miután számos összeférhetetlenségi nyilatkozatot hiányosnak talált. A jelöltek többsége azonban a szabályok pontatlan megfogalmazására hivatkozva nem szolgált újabb részletekkel. Ennek ellenére az EP jóváhagyta azt a huszonhárom uniós biztosjelöltet, akik ebben a helyzetben „találták magukat”, közölte a Politico brüsszeli hírportál. Így mind a huszonhat biztosjelölt részt vehet a november elején kezdődő meghallgatásokon.  

A szabályok előírják, hogy a jelölteknek minden 10 000 euró feletti befektetést és olyan vagyont be kell jelenteniük, amely összeférhetetlenséget okozhat. Ugyanakkor személyes ingatlanok és bankszámlák nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Ez a folyamat komoly feszültségeket váltott ki az Európai Parlament és a jelöltek között, mivel a képviselők átláthatóságot és részletesebb vagyonnyilatkozatokat követeltek a biztosjelöltektől, hogy kizárják az esetleges összeférhetetlenségeket. Néhány jelölt, például Spanyolország, Franciaország és Görögország képviselői nem nyújtottak be további információkat, míg mások, mint Szlovénia jelöltje, részletes válaszokat adtak a kért adatokkal kapcsolatban.

Apostolos Tzitzikostas, a görög biztosjelölt vagyonnyilatkozatában például szembetűnőek a hiányosságok. A politikus tizenhat ingatlan tulajdonosa (egyedüli vagy társtulajdonos), de nem adott meg részleteket a kölcsöneiről vagy a jelzálogairól. A politikus szerint a vagyona örökségből származik, kivéve egy házat, amelyet a feleségével közösen vásároltak. Joggal merül fel az, hogy ingatlanvagyonának értéke összeférhetetlenséget okozhat a turizmussal kapcsolatos jövőbeli döntéseiben.

A spanyol Teresa Ribera is benyújtott egy olyan nyilatkozatot, amelyből hiányoztak fontos részletek, azok viszont egy korábbi madridi gazdasági érdekeltségi nyilatkozatban megjelentek. Annak ellenére, hogy a bizottság további információkat kért, Ribera azt nyilatkozta: „Nincs olyan pénzügyi érdekeltségem, amelyet be lehetne jelenteni vagy amely összeférhetetlenséget okozhatna”.

Stéphane Séjourné, a francia biztosjelölt meglepte a jogi ügyek bizottságának tagjait, amikor majdnem üres vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Bár elismerte a parlament ellenőrzésének fontosságát és az etikai normák tiszteletét, vonakodott további részletek megadásától. A politikus, aki Macron kampányában dolgozott 2016-ban és 2017-ben, ezt sem tüntette fel  a nyilatkozatában. Azt állítja, hogy nincs családi kapcsolata, befektetése, részvénye, kötvénye vagy kölcsöne, amelyek összeférhetetlenséget okozhatnának.

A jelenlegi helyzet különösen a zöldek és a baloldal képviselői között váltott ki felháborodást. Ők átláthatatlannak és következetlennek találták a folyamatot, mivel a jelöltek maguk dönthették el, hogy mi minősül összeférhetetlenségnek. Sergey Lagodinsky, a zöldek vezető európai parlamenti képviselője szerint amikor további kérdéseket akartak feltenni a hiányos nyilatkozatokkal kapcsolatban, a többség leszavazta ezt a javaslatot, attól tartva, hogy ezzel árthatnak saját jelöltjeiknek.

A vita rávilágít az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti erőviszonyokra is. 

Míg a bizottság általában nagyobb befolyással bír Brüsszelben, ez egy ritka alkalom, amikor a parlament számonkérheti a bizottságot saját szabályainak betartása érdekében. 

A vita kimenetele pedig fontos hatással lehet az új biztosok kinevezésére és az EU átláthatósági szabályainak jövőbeli alkalmazására.

Borítókép: A Berlaymont-palota, az Európai Bizottság székhelye Brüsszelben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.