Újra leépítő jelleggel

Biztató jelekről is szólhatnánk, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott kedd este 2-1-re legyőzte Moldovát, s így az Európa-bajnoki selejtezősorozatban két forduló után három pontja van, ahogy azt előzetesen kalkulálhattuk, ráadásul Egervári Sándor több új embert is beépített a csapatba. Ám az aggasztó jelek legalább ennyire beszédtémát szolgáltatnak, sőt minél gyorsabb orvoslás után kiáltanak. Az élen azzal, hogy Huszti Szabolcs tegnap – 2007 után immár másodszor – úgy döntött, hogy meghatározatlan időre lemondaná a válogatottságot. A törékeny egység megóvása érdekében pontosítani kellene az időtartamot: a Zenit légiósának örökre meg kellene köszönni a nemzeti együttes érdekében kifejtett fáradozásait.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd késő este részt vettem Egervári Sándor sajtótájékoztatóján, utána leballagtam a vegyes zónába, ahol váltottam néhány szót Gera Zoltánnal és Lázár Pállal, továbbá meghallgattam Király Gábor, Szalai Ádám és Koman Vladimir nyilatkozatát, majd hazafelé indultam. Nem munkanaplómmal kívánom untatni a tisztelt olvasót, mindezt a folytatás miatt említem: a Szusza Ferenc Stadion bejáratánál Dzsudzsák Balázst és Juhász Rolandot láttam elmenőben, külön-külön. Nem egészen egy órával a találkozó lefújása után. Egy profi futballistától ma már persze nem lehet elvárni, hogy órákon át interjút adjon, beszélgessen a szurkolókkal, de a kedd esti „történelmi” siker, a válogatott első idei, ráadásul tétmérkőzésen elért sikere talán megért volna hosszabb közös elemzést és ünneplést. Persze csak akkor, ha a „csapategység”, az „egymásra találás a szurkolókkal” több, mint üres lózung.
Kedd este éppenséggel lett volna miről beszélgetni. Juhász Rolandnak például védőtársaival arról, a hajrában miért nem értették meg egymást, Dzsudzsák Balázsnak Szalai Ádámmal arról, a közönségnek is intézve teátrális mozdulatait miért kérte számon rajta a passzt, miközben ifjú társa nem tett egyebet, mint hogy helyzetben ellőtte a labdát (miként Dzsudzsák helyzet nélkül is). Csapatkapitányként Gera Zoltán is kifejthette volna, helyes döntésnek tartotta-e Rudolf lecserélését.
A legkínosabb témáról már nem is szólva: Huszti Szabolcs másodszor is cserbenhagyta a társait. (2007 májusában a görögök elleni mérkőzésre készülve hagyta el a válogatott edzőtáborát, amiért az MLSZ az év végéig eltiltotta.) Ő persze nem így érzi, s véletlenül sem így mondja. Egervári Sándornak azzal indokolta az elhatározását, hogy klubjában, a Zenit Szentpétervárban szeretné magát újra felépíteni. Helyben vagyunk. A válogatott csak arra való, hogy egyes játékosok, jelen esetben Huszti, felépítsék magukat, ha ezt a célt nem szolgálja, akkor csak nyűg. Huszti Szabolcs személyes karrierjének nem használ, hogy két meccsen csak egy félidőt kapott – ha a válogatott nem építi őt, hát ő sem építi a válogatottat.
Egervári Sándor sajnálkozva fogadta a bejelentést, abban bízva, a balszélső meggondolja magát. Beiktatásakor Csányi Sándor, az MLSZ elnöke – persze csak általánosságban – szigorúbbnak tűnt, talán elérkezett az idő, hogy kifejtse, mire gondolt. Nem tagadom, szándékolt a szembeállítás, de Szalai Ádám, aki a svédek ellen kimaradt a keretből, majd a moldávok ellen az ő beállításával változott meg a játék képe, szerényen azt mondta, elégedetlen a teljesítményével; Lázár Pál nem akarta mentegetni szarvashibáját, Koman Vladimir pedig öntömjénezés helyett őszintén az U21-esek kudarcán kesergett. Csak remélhetjük, évek múltán sem felejtik, hogy innen, ezen alapokról indultak.

E csoport. Eredmények: Magyarország–Moldova 2-1, Hollandia– Finnország 2-1, Svédország–San Marino 6-0; állás: 1. Svédo. 6 pont (8-0), 2. Hollandia 6 (7-1), 3. Moldova 3 (3-2), 4. Magyarország 3
(2-3), 5. Finno. 0 (1-4), 6. San Marino 0 (0-11).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.