Vád alatt az arabok támadói

Vádat emeltek tíz ember ellen, akik tavaly megtámadtak és kiraboltak két arab pénzváltót Budapesten. Az áldozatok egyike fejlövést kapott és meghalt. E. Gábor és társai olyan célpontokat választottak, akikről azt feltételezték, hogy nem tesznek majd feljelentést.

Győr Ágnes
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíznak a hatóságokban. Elégedettek vagyunk a rendőrség és az ügyészség munkájával, mert látjuk, hogy nem hanyagolták el az ügyeket – nyilatkozta lapunknak Hassan Elsayed, a Magyarországon Élő Arabok Egyesületének elnöke. A szervezet tavaly decemberben szolidaritási tüntetést szervezett Budapesten a meggyilkolt arabokra emlékezve. A hóviharban összesereglett félszáz demonstráló akkor azt kérte, hogy a gyilkosokra a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki. Az elnök hozzátette, mindenhol vannak jó és rossz emberek, s bizony a pénzváltók sokszor keverednek illegális üzletekbe.


Nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyolc férfi ellen, akik a feltételezések szerint tavaly megtámadtak és kiraboltak két arab pénzváltót a fővárosban – közölte tegnap a Fővárosi Főügyészség. Két további embert bűnpártolással vádolnak. A vádirat szerint E. Gábor – aki a bűncselekmények elkövetésekor még hivatásos rendőr volt – korábban abban állapodott meg két férfival, hogy arab származású pénzváltókat rabolnak ki. Olyan áldozatokra esett a választásuk, akikről nem feltételezték, hogy feljelentést tesznek – olvasható a távirati iroda jelentésében. E. Gábor három társával először 2009. július 30-án este támadott meg egy egyiptomi férfit a sértett X. kerületi lakása előtt. Az áldozatot megverték, és 7,5 millió forintnyi készpénzt vettek el tőle. Következő akciójukat a bűnözők december 10-én reggel hajtották végre. E. Gábor egy másik férfival a XVIII. kerületben támadott meg egy szintén arab pénzváltót. További öten biztosították a menekülés útvonalát. Amikor a sértett megpróbálta tőrkésével megvédeni magát, támadója közvetlen közelről fejbe lőtte. A halott férfi kabátzsebéből 45 ezer dollárt vett magához a gyilkos.
A rendőrség másnap bejelentette, hogy elfogtak négy férfit a bűncselekménnyel összefüggésben, és tudatták azt is, hogy egyikük a Budapesti Rendőr-főkapitányság 25 éves törzsőrmestere. E. Gábor, akit azonnal felmentettek a szolgálat alól, kihallgatás közben sikertelen kísérletet tett arra, hogy megszökjön a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületéből.
Mint arról lapunk korábban beszámolt, az elmúlt másfél évben több támadás is ért arabokat. 2009. november 6-án egy szintén pénzváltással foglalkozó, negyvenéves kuvaiti állampolgárt agyonlőttek a fővárosi Baross utcában. Emlékezetes, hogy márciusban a XVI. kerületben gyilkolták meg a főváros egyik legbefolyásosabb pénzváltóját, a szír B. Tarsát. A rendőrség azt állította, elszámolási vita állt az ügy hátterében, azonban ezt árnyalhatja, hogy a férfi a Kulcsár-ügy egyik fő tanúja volt. Arab forrásunk szerint a brókerbotrányban betöltött szerepe miatt gyilkolták meg a férfit. Merénylője azóta is ismeretlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.