Vádat emeltek a halálbrigád ellen

Vádat emelt a Pest Megyei Főügyészség a romagyilkosság-sorozat ügyében, az iratokat továbbították a Pest Megyei Bíróságnak – tájékoztatta lapunkat Csecserits István szóvivő. A hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat feltételezett elkövetőit, K. Árpádot, K. Istvánt,  P. Zsoltot és Cs. Istvánt a főügyészség több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja.

Vona Adrienn
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság feltételezése szerint Nagycsécsen P. Zsolt sörétes fegyvere okozott halált, Tatárszentgyörgyön K. István fegyvere gyilkolt, Tiszalökön K. Árpád oltott ki életeket, míg Kislétán ismét K. István ölt. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves apa és ötéves fia vesztette életét. – A nyomozóhatóság által összegyűjtött bizonyítékok alapján minden kétséget kizáróan kijelenthetem, K. Árpád és társai követték el a bűncselekményeket – jelentette ki Csecserits István.

*

Hozzátette: a tényállást a lefoglalt fegyverek, DNS-minták, tanúvallomások és egyéb tárgyi bizonyítékok támasztják alá. A szóvivő leszögezte, a negyedrendű vádlott, Cs. István, akit bűnsegédlettel vádolnak, nem kényszer hatására, hanem önként vett részt a bűncselekmény-sorozatban. Emlékezetes, korábban Cs. István védője, Barcsi István azt állította, védencét belerángatták a bűncselekményekbe, aki csak családja védelmében vett részt a halálbrigád akcióiban. A nyomozati iratokra utalva elmondta, Cs. István nem volt a Katonai Biztonsági Hivatal beszerzett ügynöke, csak esetenként jelentett. – Cs. István a katonai titkosszolgálat tisztjének nem adott az ügyről információkat, így nem keletkeztek olyan adatok a KBH-nál, amelyek segíthették volna a nyomozást – magyarázta Csecserits István. Hozzáfűzte: a bűncselekmény-sorozatnak nem voltak felbujtói. A nyomozati anyagokból kiderült az is, hogy a vádlottak azért követték el az emberöléseket, mert mindegyiküknek volt személyes konfliktusa romákkal. Céljuk az volt, hogy akcióikkal felhívják a társadalom figyelmét a roma–magyar konfliktusokra. A szóvivő beszámolt arról is, a csoport 2007 végén, 2008 elején döntött úgy, hogy kezébe veszi az irányítást, mert úgy vélték, az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát. A gyilkos fegyvereket az elkövetők 2008-ban szerezték be, amikor egy besenyszögi vadászt kiraboltak. A feltételezett elkövetők ezután Debrecen környéki tanyákon készültek az akciókra, terepgyakorlatokkal.
A gyilkosságsorozat 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, a halálbrigád tavaly augusztusban Kislétán csapott le utoljára. A hatóság tavaly augusztus 21-én vette őrizetbe a feltételezett tettesekre, mert fennállt egyéb bűncselekmények elkövetésének veszélye. A nyomozók szerint a gyilkosságoknál általában K. Árpád biztosította két társát, K. Istvánt és P. Zsoltot golyós fegyverével. P. Zsolt és K. István pedig a házakhoz közel merészkedve követték el akcióikat. A sofőr két helyszínen, Tiszalökön és Kislétán Cs. István volt. K. Árpád néha magányos akciókat is elkövetett, erre utal a debreceni menekülttábor elleni támadás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.