Vádemelés a bábolnai ügyben

Vádemelési javaslattal zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, Tátrai Miklós ügyében lefolytatott nyomozás – közölte lapunk megkeresésére Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. A rendőrség az ügyben keletkezett iratokat megküldte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek.

Dénes Zoltán
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogcím nélküli, 365 millió forintos átutalás miatt indult eljárás előbb a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. korábbi ügyvezetője ellen, majd az ügyben keletkezett tanúvallomások és előkerült iratok nyomán a tatabányai rendőrség kiterjesztette a nyomozást Tátrai Miklósra, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatójára is. Megkeresésünkre Budai Gyula, az előző kormány gyanús földügyeinek tisztázására felkért miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a nyomozást.

*

A rendőrség az ügyben a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a megyei főügyészségnek.
Ez – tette hozzá – azt is jelenti, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a ménesbirtok ügyvezetője és Tátrai Miklós elkövethették a különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettét.
A bábolnai nyomozás azért indult, mert a ménesbirtok vezetője a gyanú szerint jogcím nélkül utalt át 365 millió forintot az állami kézben lévő és felszámolásba taszított Bábolna Zrt.-nek. Az ügyészség Budai Gyula és Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselő feljelentése nyomán rendelt el nyomozást. A pénzt Mezei László, a ménesbirtok tavaly lemondatott vezetője a Bábolna Zrt. felszámolójának utalta át, de feltehetően nem önszántából – mondta Budai Gyula. A politikus arról számolt be, hogy Mezei Lászlótól úgy értesült, az átutalásra maga Tátrai Miklós adott utasítást. A nyomozás során pedig kiderült, hogy a pénz egy takarékszövetkezet számláján landolt. Budai Gyula feltételezése szerint a későbbiekben ez az összeg Tátrai Miklóshoz és Czunyi Anikóhoz, a felszámolásba taszított Bábolna Zrt. volt vezetőjéhez köthető bankszámlán kötött ki.
Budai hozzátette: mivel az öszszeget az állami költségvetési tartalékból fizették ki, az átutalásról a Pénzügyminisztérium akkori vezetésének is tudnia kellett. Az ügylet nem mehetett volna végbe a pénzügyminiszter aláírása nélkül, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy tudhatta, végül kinek a számlájára került az összeg. A politikus rávilágított: a jogcím, amire hivatkozva átutalták a Bábolna Zrt. felszámolójának a 365 millió forintnyi közpénzt, azért nem állhatta meg a helyét, mert ugyanezért pár nappal korábban az az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak. Mivel a ménesbirtok jogi kapcsolatban egyáltalán nem állt a Bábolna Zrt.-vel, máig tisztázatlan a szóban forgó forintmilliók pontos útja. Amennyiben Tátrai Miklóst és Mezei Lászlót bűnösnek találják, s elítélik őket, akkor mindketten 2-től 8 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.
Korábbi cikkünk nyomán a Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Tátrai Miklós nem utasította a Bábolna Ménesbirtok volt vezetőjét a pénz átutalására. A volt vezérigazgató ugyanis a vagyontörvény alapján nem utasíthatta az ügyvezetőt, erre csak a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak volt felhatalmazása. Információink szerint azonban Mezei László terhelő vallomást tett Tátrai Miklósra, vagyis előfordulhat, hogy hivatalával való visszaélés bűntette is felmerülhet az ügyben. Tátrai Miklós vezérigazgatóként havi 3,5 millió forintot, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjaként pedig további másfél millió forintos fizetést kapott. Utóbbi pozíciójáról csak idén, a kormányváltást követően mondott le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.