Vádemelés a MÁV Cargo-ügyben

Vádemelési javaslat követi a BRFK-nak a MÁV Cargo Zrt. privatizációja kapcsán legalább egymilliárd forint értékű hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozását – tudta meg a Magyar Nemzet.

Swendt Pál
2010. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyvédi forrásokból úgy értesültünk, a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya befejezte az eljárás iratainak ismertetését, és a dokumentumokat a jövő héten vádemelési javaslattal továbbítja az ügyészségnek. Az előző kormányzati ciklusokhoz köthető első, a BRFK által vizsgált úgynevezett nagy gazdasági ügyben a zrt. korábbi vezetőjét, két egykori vezető beosztású munkatársát és további két, eddig meg nem nevezett személyt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsít a rendőrség. A nyomozás adatai szerint az egykori vezetők a társaság számára rendkívül előnytelen üzletet kötöttek, amikor lényegében hulladék vasként értékesítették a MÁV kétezer, futóképes vagy kisebb javítással működőképessé tehető vasúti kocsiját.
A vasúttársaságot ért kár a rendőrség szerint meghaladhatja az egymilliárd forintot, azonban az összeg mértékét a gyanúsítottak és védőik vitatták.
*
A BRFK sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, a nyomozás részleteit azután ismertetik, hogy a főosztály munkatársai összeállítják a vádemelési javaslatot. A társasággal kapcsolatban nem ez az egyetlen büntetőeljárás. A fővárosi rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a MÁV Hídépítő Kft. volt alkalmazottaival szemben, és ezt a gyanút fogalmazták meg a MÁV Informatika Zrt. vezetője, Hosszú Sándor esetében is.
A MÁV Cargót a Gyurcsány-kabinet idején, 2008 őszén az osztrák államvasutak szállítmányozási vállalata, a Rail Cargo Austria vette meg, majd a szomszédos ország vasúttársasága több millió eurós sikerdíjat fizetett egy, az értékesítés előtt alapított magyar cégnek, a Geuronet Bt.-nek. A lobbicég Gulya András érdekeltségébe tartozik, ő korábban a Gyurcsány üzleti partnereként jegyzett Erdős Ákos cégbirodalmában is helyet kapott. A privatizáció részleteit vizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.