Vallási toleranciát sürgetett Obama

Amerika sohasem fog az iszlám ellen háborúzni, mert nem egy vallás támadott meg bennünket kilenc évvel ezelőtt – jelentett ki szombaton Washingtonban Barack Obama amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján tartott megemlékezésen. A floridai lelkipásztor, Terry Jones szombatra tervezett Korán-égetési akciója végül elmaradt. New Yorkban több százan tüntettek a Ground Zero közelében felépítendő mecset ellen, illetve mellett.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, amerikaiak, soha nem fogunk háborúzni az iszlám ellen – jelentette ki Barack Obama az amerikai védelmi minisztériumnál, ahol kilenc esztendeje 184 ember vesztette életét. A vallási tolerancia és a nemzeti egység megőrzésére buzdító elnök hangsúlyozta, az amerikaiak a legméltóbban azzal emlékezhetnek meg elvesztett szeretteikről, ha ők határozzák meg, milyen legyen ez az ország, és nem a gyilkosok egy kis csoportja. – Nem a vallás támadott meg bennünket azon a szeptemberi napon. Az al-Kaida, férfiak egy szánalmas csoportja volt az, amely kiforgatta a vallást – mondta az elnök.
A New York-i Ground Zerónál, az egykori Világkereskedelmi Központ lerombolt ikertornyainak a helyén – ahol közel háromezer ember halt meg – Joe Biden amerikai alelnök és Michael Bloomberg polgármester részvételével tartottak megemlékezést. Felolvasták az áldozatok nevét, szemtanúk és hozzátartozók mondtak rövid vallomást a kilenc évvel ezelőtti tragédiáról. New Yorkba utazott Terry Jones floridai tiszteletes is, aki korábban nyilvános Korán-égetéssel fenyegetőzött, de szombaton kijelentette, hogy soha nem tesz majd ilyet. Michelle Obama és Laura Bush, a jelenlegi és az előző first lady Shanksville-ben emlékezett, ahol lezuhant a United Airlines
93-as járata. A megemlékezések során elhangzott, hogy jövőre, a tragédia 10. évfordulójára mind New Yorkban, mind Shanksville-ben emlékművet állítanak az áldozatok tiszteletére.
Több százan tüntettek New Yorkban szombaton a tervek szerint Ground Zero közelében felépítendő iszlám közösségi központ mellett és ellen. A központ kezdeményezője szerint a mecsetről folyó vita felkorbácsolja az iszlámellenes érzelmeket. Feisal Abdul Rauf imám egy tegnapi tv-interjúban arról beszélt, hogy ma talán nagyobb az iszlámtól való félelem, mint volt közvetlenül a szeptember 11-i merényletek után. – A terrorellenes harc folytatóinak a terrorizmus forrására kell összpontosítaniuk – jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök a 2001. szeptember 11. évfordulóján, egyértelműen Pakisztánra célozva. A tálibok közleményükben úgy vélekedtek, az Egyesült Államok elvesztette minden esélyét az afganisztáni béketeremtésre, s ki kell vonulnia az országból.

Vona: Szeméttelep vagyunk. 2001. szeptember 11-én néhány arab terrorista azért állt bosszút Amerikán, mert évtizedek óta teszi tönkre az arab országok életét, és akadályozza meg Izrael támogatásával a független palesztin állam megalakulását – jelentette ki Vona Gábor a Veszprém megyei Ajkán az arab–magyar barátság napi rendezvényen. A Jobbik elnöke szerint hazánknak hasznos gazdasági kapcsolatokat kellene kötnie arab országokkal. Szerinte az EU-hoz való csatlakozásunk csőd, „a Nyugat számára csak olcsó munkaerő, szeméttelep és piac vagyunk”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.