Változatok féktelen szabadságra és pontosságra

Nélküle olyan sánta lenne a huszadik század zenei krónikája, mintha csonka mondatokkal tömnénk tele a történelemkönyveket. Újbuda a műfaj extrémjeivel és fiatal tehetségekkel a hét végén már ötödik alkalommal ünnepli a dzsesszt, Debrecenben hétfőig tart Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb dzsesszfesztiválja, a Gödör klub pedig holnap egy teljes napot szentel a gypsy swing atyja, Django Reinhardt emlékének.

Klementisz Réka
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérnöki pontosság és korlátlan szabadság. Féktelen tekerés és finom hanghalászat. A dzsessz ezer szín, s még azon belül is ezer árnyalat, könyvtárnyi legendáriummal. Az Újbuda dzsesszfesztivál idén ötödször vállalkozik arra, hogy három helyszínen (az A38 hajón, a MU Színházban és a Fonóban) bátor merítést kínál az átláthatatlanul sokféle dzsesszéletből. A rövid múlt a szervezőket igazolja. A fesztivál hamar komoly rangot szerzett, s az idén nyolcvanéves városrészben olyanok fordultak már meg, mint a free jazz úttörő és idén visszatérő alakja, Peter Brötzmann, Matthew Shipp vagy Alexander Balanescu.
Peter Brötzmann Machine Gun (1968) című lemeze óta központi alakja az európai free jazz életnek. Ma este kilencre a hajóra új, Full Blast nevű zenekarával érkezik (Marino Pliakas – basszusgitár, Michael Wertmüller – dob), amely a szabad rockzene erejét is a dzsesszbe olvasztja.
A fesztivál másik sztárvendége, Phil Minton trombitás-énekes még nála is komolyabban veszi a free irány féktelenségét, olyannyira, hogy ha kedve szottyan, koncert közben gond nélkül megereszt némi sikoltást, motyogást, nyöszörgést. Holnap este nyolctól a MU Színházban Roger Turner, Benkő Róbert, Grencsó István és Mezei Szilárd lesznek társai az őrületben – garantált szabadságélmény edzettebb idegzetűeknek.
A vasárnapi program lengyel dzsesszt kínál pedig Mikolaj Trzaska (szaxofon, egyebek), Waclaw Zimpel (klarinét) és Rafal Mazur (akusztikus basszusgitár) triójával este nyolctól a MU Színházban; a hármashoz Dóra Attila és Pándi Balázs is csatlakozik.
Hogy a hazai vonal se maradjon ki a sorból, Tóth Viktor szaxofonos két bőgőssel, Juhász Gábor összeszokott triójával, a dobguru, Kőszegi Imre Rozsnyói Péter zongoristával, Harcsa Veronika pedig elektronikus formációjával, a Bin-Jippel lép fel a fesztiválon.
Quintette du Hot Club de France. Itthon még annyit sem mond a név, mint a fent szemezgetett dzsesszúttörők névsora, pedig Django Reinhardttal az élen a harmincas években új stílust hozott létre; az azóta is leginkább belga, holland és francia cigány zenészek által játszott manouche-t vagy gypsy swinget. A zenekar hamar sikeres lett, Django pedig azóta is etalon, aki előtt utolsó lakhelyén, a franciaországi Samois-sur-Seine-ben minden évben többnapos fesztivállal tisztelegnek.
Minden gitárosok örök bálványa éppen idén lenne százéves. Jár is a méltó megemlékezés; a Gödör holnap egy egész napot szentel a mesternek. Este héttől a Hot Club of Hungary, majd a Django-drom és a Made in Swing játszik a teraszon, tíztől pedig Látó Ferenc hegedűművész és a belga Tscha Limberg mutatkozik be zenekarával a dzsesszstandardekre fűzött örömzene előtt.
A debreceni jazznapoknak nem kell különösebb reklám; a cívisvárosban fellépni rang, a hazai dzsessz-szakma tagjai biztosan találkoznak itt minden évben egy-egy világsztár fellépésével megspékelve. A mai menü abszolút húzóneve Tommy Vig, aki kvintettjével fél öttől a Baltazár téren lép fel. Mikko Innanen és az Innkvisitio fél nyolctól, az Elsa Valle y sus Hermanos nevű formáció pedig kilenctől ugyanott koncertezik. Holnap Tommy Vig a Fritz Banddel folytatja, este fél nyolctól könnyed levezetésnek játszik a téren Barabás Lőrinc is, a Kölcsey Központban pedig kilenctől a lengyel Zbigniew Namyslowski Quintet kecsegtet komolyabb katarzissal. Ha vasárnap, akkor matiné; a debreceni dzsesszünnep programját fél egytől a Baltazár téren a Melódia Big Band, Tommy Vig és Mia Kim közös fellépése zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.