Védett területen terjeszkedne az Audi gyára

Munkatársunktól
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Audi-gyár bővítésére kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, ahol egy házat sem lehet építeni – hívta fel a sajtó figyelmét a Reflex Környezetvédelmi Egyesület a napokban. Az építkezésre kiszemelt helyszín, a győri Audi-gyár melletti volt győrszentiváni lőtér jelenleg kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít, része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos területrendezési terv alapján pedig az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis nem beépíthető. Ahhoz, hogy itt gyárat lehessen építeni, először meg kell változtatni a hatályos rendezési tervet – emlékeztetnek a környezetvédők.
Sajtóinformációk szerint a terület átminősítésével kapcsolatos dokumentációt egy hete küldték ki Brüsszelbe, és azt a Fertő–Hanság Nemzeti Park véleményezte, a civilek azonban nem tekinthettek bele. Így annak vizsgálatát sem sürgette senki, hogy megvalósulhat-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül. A Reflex tanulmánya szerint a területen azonban három veszélyeztetett faj, a homoki nőszirom, a homoki futrinka és a magyar futrinka is megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.