Végkimerültségig verekedve

Bár a bemelegítés során megsérült, Mészáros Anett így is majdnem végigverte a világot tegnap a tokiói cselgáncs-vb-n, a 70 kg-os súlycsoportban csak a döntőben maradt alul francia ellenfelével szemben. A Honvéd 23 éves, immár kétszeres vb-2. dzsúdósa ezzel gyakorlatilag kijutott a londoni olimpiára.<br />

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfifronton nem sok sikerélményben lehetett részük tegnap a magyaroknak a Yoyogi National Gymnasiumban, mert az idei vb-n – amely az olimpiai kvalifikációs sorozat része – hiába indíthat minden nemzet súlycsoportonként két versenyzőt, számunkra ez most csak dupla annyi bosszúságot eredményezett. 81 kg-ban ifj. Nagysolymosi Sándor és Csoknyai László, 90 kg-ban Ledényi Levente és Madarász Tamás is gyorsan kiesett, s négyen összesen két mecscset nyertek (Ledényi és Madarász egyet-egyet). Női 70 kg-ban viszont Mészáros Anett nagy menetelésbe fogott, amit persze a világranglista éllovasától, az áprilisi, bécsi Eb aranyérmésétől, a tavalyi rotterdami vb második helyezettjétől reméltünk is.
A Honvéd 23 esztendős dzsúdósa a brit Megan Fletcher, majd a kínai Cseng Fej után a kétszeres Eb-2. spanyol Cecilia Blancót is legyűrte, ami azért is volt komoly fegyvertény, mert ezt megelőzően mind a négy meccsét elbukta a 31 éves ibériaival szemben. Tegnap a hosszabbításban aranypont döntött Mészáros javára, aki ezután a fináléba jutásért még nagyobb nevet fogott ki. A holland Edit Bosch az athéni olimpián bronz-, Pekingben ezüstérmes volt, világ- és kétszeres Európa-bajnok, és kettőjük csatájában 3-2-re vezetett. Legutóbb, július elején, a moszkvai Grand Slam-torna döntőjében azonban Mészáros nyert, s egy kicsi, de nagyon sokat érő jukóval most is felülkerekedett; és készülhetett a Lucie Decosse elleni vb-döntőre.
A 29 éves francia Pekingben még a 63 kg-ban volt ezüstérmes, az olimpia után váltott súlycsoportot, és úgy indított, hogy megnyert három Grand Slam-tornát, valamint a 2009-es tbiliszi Eb-t. Az új súlycsoportjában mindössze kétszer kapott ki, ám tavaly a rotterdami vb-n éppen Mészárostól. Februárban a párizsi GS-torna döntőjében sikerült visszavágnia – a bécsi Eb-t kihagyta –, így tegnap 1-1-es állásról kellett dűlőre jutniuk, hogy melyikük a jobb, egyszersmind a világ legjobbja. A Nemzetközi Judo Szövetség internetes eredményközléséből csak azt lehetett kiolvasni, hogy Decosse ipponnal nyert; hogy mi történt a döntőben, illetve a nap során, magától Mészáros Anettől tudtuk meg, akit telefonon értünk utol.
– Még a verseny előtt, a bemelegítésnél megsérült a combom, és ezt egész nap éreztem. Az első mérkőzésem még nem volt vészes, de a másodiknál már össze kellett szorítanom a fogaimat, majd jött a spanyol lány, akit eddig soha nem vertem meg, és most vérlázítóan segítették a bírók. Három vazarit dobtam, míg végre egyet megadtak. A holland elleni meccs is nagyon nehéz volt, hatalmasat verekedtünk egymással, de megoldottam a feladatot. Sajnos azonban a döntőben még jobban rásérültem a combomra, és egy leszorításnál fel kellett adnom a mérkőzést. Ha nincs ez a sérülés, talán nyerhettem volna… Reggel biztosan örülök majd ennek az ezüstnek, ám egyelőre csak rettenetes kimerültséget érzek. Szóval, buli biztosan nem lesz, mert momentán lépni sem tudok…
Mészáros Anett ugyanakkor a londoni olimpia felé hatalmasat lépett, gyakorlatilag megszerezte a kvótát a 2012-es ötkarikás játékokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.