Veszélyes Korán-égetés

Karczag Eszter
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 11-i terrortámadások kilencedik évfordulójához közeledve egyre hangsúlyosabban jelennek meg a mozlim vallás iránti ellenérzések az amerikaiak körében. Egy félszáz főt számláló floridai egyházközösség bejelentette, hogy a szombati gyásznapon több Korán-példányt szándékozik nyilvánosan tűzre vetni.
David Petraeus, az afganisztáni csapatok főparancsnoka megkérte Terry Jonest, a gainesville-i közösség lelkészét, hogy mondjon le tervéről, mert azzal csak harcoló honfitársainak életét sodorja nagyobb veszélybe. Petraeus szerint egy ilyen tiltakozás „olyan propagandaakció, amelyet a tálibok kihasználhatnak, és amelyből komoly problémák adódhatnak” – nyilatkozta a Wall Street Journalnak –, a szent könyv ily módon való megszentségtelenítése „veszélybe sodorhatja a csapatokat és az eddigi erőfeszítéseket”. A lelkész jogosnak tartja Petraeus aggodalmát, egyelőre azonban nem mondott le „az iszlám gonoszsága” elleni tüntetésről, melynek célja – szerinte – nem a gyűlölködés, hanem üzenetküldés a radikális iszlamistáknak: az amerikaiakat többé nem lehet megfélemlíteni.
Az iszlám vallásnak a nyugati csapatok általi valós vagy később valótlannak bizonyult többszöri megsértése már korábban is véres reakciókat váltott ki Afganisztánban. A hétvégére tervezett könyvégetés azonban az iszlám világ többi táján is heves ellenérzéseket keltett. Tiltakozásokat szerveztek Indonéziában, de péntekre közös rendezvényt hirdettek meg a gainesville-i keresztény, zsidó, hindu és mozlim vallási vezetők is „a békéért, a megértésért és a reményért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.