Vezet az energiaszektor

Bodacz Péter
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megőrizték előkelő helyüket az energiaipari óriáscégek a Deloitte legfejlettebb régiós vállalkozásainak rangsorában. A globális adótanácsadó lapunkhoz eljuttatott összesítése szerint a top 500-ban a lengyel PKN Orlen olajtársaság és a Mol is megtartotta vezető pozícióját – előbbi cég eredménye például a 2008-ban jelentkező 324 millió eurós veszteségből 280 millió eurós nyereségbe csapott át. A dobogó harmadik fokát a cseh energiaipari óriás, a CEZ foglalhatja el, megelőzve ezzel a szintén cseh Skodát.
A hazai cégek közül a Nokia Komárom a 11., az Audi Hungária a 26., az E.On pedig a 29. helyet foglalja el. A Magyar Telekom a 42., a Suzuki a 82. lett. A Baltikumra, a Balkánra és a Kelet-Közép-Európára kiterjedő felmérés érdekessége, hogy a listára felkerült a komoly gondokkal küzdő Malév is, igaz, a hazai légitársaság hátulról a 19.
Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: a nemzetközi nagyvállalatok és a helyi cégek eltérően viselték az elmúlt évi megrázkódtatásokat. A privatizáció és az egyre erősödő költségcsökkentési kényszer eredményeként jó néhány iparágat, egyebek között az építőipart és a telekommunikációs szektort is az összeolvadások jellemezték az utóbbi időben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.