Világörökségről az ICOMOS-szal

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 20. és 24. között az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO, valamint az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű világörökség-bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye, az ICOMOS szakértői fogják megvizsgálni a tokaj-hegyaljai világörökségi helyszín megőrzési állapotát.
A misszió célja elsősorban azt tanulmányozni, hogy a Szerencs közelébe tervezett szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire. Ezzel kapcsolatban később javaslatokat fog megfogalmazni.
A helyszín bejárása mellett a szakértők konzultációkat folytatnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a vidékfejlesztési tárca, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőivel. Tárgyalnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata, a világörökségi helyszínen érintett huszonhét önkormányzat képviselőivel, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházójával, továbbá a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával, borász- egyesületekkel, szakmai és civil szervezetekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.