Visszaerősödött a forint

Hírösszefoglaló
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödött tegnap a forint. Délután a bankközi devizapiacon 284,9 forinton jegyezték az eurót, szemben a délelőtti 287,2 és a kedd délutáni 285,7 forinttal. Hazánk fizetőeszköze a svájci frankhoz viszonyítva is javította pozícióját. Az alpesi valuta 218,8 forinton forgott tegnap délután, míg egy nappal korábban 220,7 forint volt az árfolyam. A távirati irodának nyilatkozó devizapiaci kereskedők úgy értékeltek: tegnap meglehetősen széles sávban ingadozott a forint, az euróárfolyam maximuma 287,4 forint volt, s délutánra süllyedt a 285-ös szint alá. Mindezt azzal magyarázták, hogy kedvező makroadatok érkeztek az Egyesült Államokból: az illetékes intézet felmérése szerint a várt csökkenés helyett augusztusban nőtt az amerikai feldolgozóipari beszerzési index.
Eközben a Magyar Nemzeti Bank szóvivője közölte: a svájci frank erősödése növekedési kockázatot jelent Magyarországnak. Simon András kifejtette, hogy a forint gyengélkedése jellemzően a svájci frankban eladósodott polgárok törlesztőrészletét emeli fel. Az érintettek emiatt feltehetőleg mérséklik fogyasztásukat, kevesebbet költenek. A forint értékvesztése továbbá emeli az inflációs bizonytalanságot, veszélyeztetve a háromszázalékos pénzromlásról szóló célt. Emellett növekedhet a tartozásaikat nem, vagy késve fizető adósok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.