Viták a szlovák nyelvtörvényről

Neszméri Sándor
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Krajcer, az Iveta Radicová-kormány kulturális minisztere a jövő héten tárcaközi egyeztetésre bocsátja a szlovák nyelvtörvény módosítását, amit érzékeny kérdésnek tart. A tárca javaslata azonban nem tetszik a Kereszténydemokrata Mozgalomnak, túl liberálisnak tartják, hogy a módosítás szerint a hivatalnokoknak, rendőröknek és tűzoltóknak nem lenne kötelező kizárólag szlovákul beszélniük, hanem anyanyelvükön is kommunikálhatnának.
A Most-Híd szlovák–magyar párt ugyan előrelépésnek tekinti a javasolt módosításokat, de további változtatásokat szorgalmaz – mondta Solymos László, a vegyes párt parlamenti frakcióvezetője –, többek között a nyelvtörvény megsértéséért kiróható száztól ötezer euróig terjedő bírsággal kapcsolatban vannak észrevételeik, merthogy a kulturális tárca a kormányprogramba foglalt ígéret ellenére a nyelvi vétségek büntethetőségét nem javasolja megszüntetni. A Most-Híd ezért egy koalíciós bizottság összehívását szorgalmazza, mielőtt az államnyelvtörvény módosítása a parlament elé kerül.
A Magyar Koalíció Pártja teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen módon is büntethető legyen a nyelvhasználat. Berényi József lapunknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a büntetést kifogásolta az EBESZ kisebbségi főbiztosa is és annak eltörlését javasolta. Az MKP elnöke szerint amennyiben a kormánypártok képtelenek betartani választások előtti ígéreteiket és saját kormányprogramjukat a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban, inkább várják meg az ET velencei bizottságának – várhatóan októberben megjelenő – jelentését. Berényi biztos abban, a jelentés a büntetés eltörlését és a kisebbségi nyelvek pozíciójának erősítését szorgalmazza majd – amely kidolgozásához a kormánykoalíció még hozzá sem kezdett.

Betonfal Eperjesen. Újabb roma telepet zárnak el betonfallal – ezúttal Eperjesen – a többségi szlovákok által lakott városrészektől. A kelet-szlovákiai régióban szinte gombamód szaporodnak az ilyen építmények, amelyekkel „gettóba szorítják” a romákat. A nyáron Nagymihályban épült hasonló fal, ami ellen a szlovákiai emberjogi biztos is szót emelt, de lebontását nem sikerült elérnie. (N. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.