Vitéz László és társai Kaposvárra érkeztek

Vitéz László és társai várták a hét végén a kaposvári gyerekeket a város helyőrségi művelődési otthonában a BábSzínTér évadnyitó fesztiválján. Pályi János, a magát független, befogadó és produkciós bábszínházként aposztrofáló színházi társulás művészeti vezetője a múlt héten Rátóti Zoltánnal, a Csiky Gergely Színház igazgatójával tárgyalt a két teátrum együttműködéséről.

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Középtávon, legkésőbb tíz-tizenöt év múlva állandó bábszínháza lehet Kaposvárnak, remélve, hogy a színházszerető város önkormányzata a most befogadó színházként bemutatkozó BábSzínTér mellé áll – mondta lapunknak Pályi János bábművész, a BábSzínTér művészeti vezetője. A kaposvári honvéd helyőrségi klubban berendezkedő bábszínészek és rendezők az idei évadban négy előadásra várják a gyerekközönséget.
Kaposvárnak – amely évek óta helyet ad a Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennáléknak, és amelynek színháza évről évre a legjobb gyerekelőadásokkal varázsolja el az ifjú nézőket – jól érezhető, valóságos igénye van bábszínházi produkciókra. A Csiky Gergely Színház éveken át műsoron tartott, legendás hírű Pinokkiója, a Diótörő, A kisfiú meg az oroszlánok, vagy a most második évadjába lépő Kis hableány sikere is azt igazolja: a város és a városkörnyék óvodásai és kis iskolásai éhesek a színházi élményekre – érvelnek a BábSzínTér kezdeményezői és az óvodák és iskolák is.
Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház szeptember 1-jén kinevezett igazgatója a BábSzínTér kaposvári programjaival kapcsolatban kijelentette: az általa rendkívül kedvelt bábszínházi műfaj jó eszköz arra, hogy minél jobban megragadják a gyerekközönséget. A Pályi Jánossal történt találkozása után úgy fogalmazott: „Van létjogosultsága az együttműködésnek, természetesen a BábSzínTér önállóságának megtartásával.”
– Nem konkurensünk a BábSzínTér, de nem „egy gyékényen árulunk”. Értsd ezen, hogy a bérletes előadásaikra nem mi szervezzük a közönséget, és nem itt történik a bérlet- vagy jegyeladás – mondta lapunknak Hornung Gábor, a kaposvári teátrum szervező titkára. Hozzáfűzte: a BábSzínTérrel a jegyiroda is korrekt együttműködésre törekszik, miközben a múlt évben bemutatott Kis hableány és Scheer Kata Nefelé című előadására szervezik a gyerekközönséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.