Vuvuzela nélkül az Eb-részvételért

Észtország már augusztus 11-én legyőzte 2-1-re a Feröer-szigeteket a C csoport „törpéinek” korai derbijén, Izrael ma fogadja Ramat Ganban Máltát, holnap pedig összesen 22 mérkőzéssel igazán nekilendülnek a kvalifikációs küzdelmek a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra. A sorozat jövő októberben zárul, azután következnek a pótselejtezők négy párban, így 2011 végére derül ki, hogy két év múlva melyik tizennégy válogatott csatlakozik a rendező Ukrajna és Lengyelország mellé.

Deák Zsigmond
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sport7fő című, kéthetente megjelenő magazinunk legutóbbi számában már írtunk a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők történetéről, de nem árt most, az újabb kvalifikációs sorozat konkrét kezdete előtt sem hangsúlyozni, mennyire megváltoztak a léptékek bő fél évszázad alatt. Az 1960-as első, mindössze négycsapatos Eb-re 17 válogatott selejtezett, éppen a harmada a jelenlegi 51-nek, s csak eggyel több, mint ahányan szerepelnek majd a 2012-es, tizennegyedik kontinensviadalon Ukrajnában és Lengyelországban. Itt a házigazdák automatikus résztvevők, a címvédő (jelen esetben Spanyolország) viszont hagyományosan nem, ezért érdemes meghallgatni az azóta vb-címet is nyert hispán gárdából Sergio Ramost a motiváció újbóli megleléséről: „A nulláról kell indulniuk, nagy hiba lenne, ha azt hinnénk, világbajnokként minden könnyebb lesz. Éppen ellenkezőleg, mostantól sokkal jobban kell összpontosítanunk, mint korábban.” A Real Madrid jobb oldali játékosának és társainak azért elsőre nem kell túlzásba vinniük a koncentrációt, hiszen holnap Vadúzban vendégeskednek Liechtensteinnél, így győzelmük a sérült Puyol nélkül is borítékolható.
Talán nem tűnt fel, hiszen mindenki a maga barátságos meccsével – mi, magyarok például az angolok elleni wembleybeli fellépéssel – volt elfoglalva, de az Eb-selejtezősorozat augusztus 11-én már megkezdődött. Méghozzá majdnem meglepetéssel, a Feröer-szigetek tallinni sikerével, ám végül az észt házigazdák a hosszabbításban 0-1-ről 2-1-re fordítani tudtak. Azért vélhetőleg ők sem fognak komolyan labdába rúgni a C csoport három vb-résztvevője, Olaszország, Szerbia és Szlovénia, valamint Észak-Írország mellett. Ma az F jelű hatosban Izrael Ramat Ganban fogadja Máltát, s a papírforma alapján versenyben lehet a görögökkel és a horvátokkal a továbbjutásért.
A kiírás szerint egyébként a kilenc selejtezőcsoport (hatban hat, háromban öt csapattal) első helyezettje, valamint a legjobb második lép a kontinensviadal színpadára, a fennmaradó négy helyért pedig a többi nyolc második párokba sorsolva oda-visszavágós pótselejtezőt vív 2011 végén. Az igazi nagyüzem holnap veszi kezdetét huszonkét mérkőzéssel, közte a minket leginkább érdeklő stockholmi svéd–magyar derbivel az E csoportból. A kezdő kör programjára tekintve igazi rangadóra nem lelünk – bár az erősorrend alapján kilencfelé aprózva ez eleve szinte lehetetlen –, a vb-bronzérmes németek brüsszeli vendégjátéka tűnik a legérdekesebbnek. Az olaszok Tallinnban vizitálva, a franciák Párizsban a fehéroroszokat, az angolok Londonban a bolgárokat fogadva kezdhetik kiköszörülni az idei vb-csorbát. Utóbbi wembley-beli derbin Kassai Viktor fújja majd a sípot, a további magyar játékvezetők közül Vad II István Asztanában a kazah–török, Szabó Zsolt Jerevánban az örmény–ír találkozót dirigálja.
Ezeken és az összes Eb-selejtezőn, valamint BL- és EL-találkozón már nem kell hallgatnunk az idén megszokott monoton zümmögést, ugyanis a kontinentális szövetség (UEFA) a játékosok és a nézők komfortérzetét mindenképpen javító intézkedésként betiltotta a vuvuzelák használatát. „A dél-afrikai világbajnokságról ismert műanyag trombiták nem alkalmasak az európai használatra, mert túlharsogják a szurkolók énekét és érzelmi reakcióit” – olvasható az UEFA tegnapi állásfoglalásában. Valóban, Afrikával ellentétben Európában nincs semmiféle kulturális múltja, töltete a vuvuzelának, így ez az a döntés, amelynek csak haszonélvezője akad, kárvallottja nem, legfeljebb a kínai műanyagipar.

Eb-selejtezős program. Ma, F csoport: Izrael–Málta. Holnap, A cs.: Belgium–Németország Kazahsztán–Törökország; B cs.: Szlovákia–Macedónia, Örményország–Írország, Andorra–Oroszország; C cs.: Szlovénia–Észak-Írország, Észtország–Olaszország, Feröer-szigetek–Szerbia; D cs.: Franciaország– Fehéroroszország, Románia–Albánia, Luxemburg– Bosznia-Hercegovina; E cs.: Svédország–Magyarország, Moldova– Finnország, San Marino–Hollandia; F cs.: Görögország–Grúzia, Lettország–Horvátország; G cs.: Anglia–Bulgária, Montenegró– Wales; H cs.: Portugália–Ciprus, Izland–Norvégia; I cs.: Litvánia– Skócia, Liechtenstein–Spanyolország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.