Walesa küzdelmei

MTI
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kohéziós alap mellett. Varsó meg akarja őrizni az Európai Unió kohéziós alapját, amely az eltérő fejlettségű országok közti különbségek kiegyenlítését célozza – mondta tegnap Brüsszelben Bronislaw Komorowski lengyel elnök. A nemrégiben hivatalba lépett új államfő első külföldi útja Brüsszelbe vezetett, ahol megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval. Az Európai Bizottság elnöke közölte, az általa vezetett testület továbbra is elkötelezett a kohéziós politika mellett és fontosnak tartja azt. (MTI)


Harminc évvel a lengyel Szolidaritás szakszervezet megalakulása után is politikai csatározások közepette találja magát Lech Walesa, a kommunizmus ledöntésében központi szerepet játszó Szolidaritás egykori legendás vezetője. A Nobel-békedíjas Lech Walesa – aki a független Lengyelország első államfője is volt – elsősorban politikai okokból nem vett részt azon az augusztus 31-i gdanski kongreszszuson, amelyen a Szolidaritás szakszervezet 30. születésnapját ünnepelték meg. Az 1980-as augusztusi gdanski hajógyári sztrájkok kulcsfigurájaként Walesa kényszerítette megegyezésre a kommunista rezsimet, hogy ismerje el a Szolidaritást mint a szovjet blokkon belüli első, függetlenül működő szakszervezetet. „Nem akarok elmenni. A demokrácia megteremtése után azt javasoltam a Szolidaritásnak, hogy hagyjon fel a politizálással, ám a szervezet továbbra is ezt teszi, ahelyett, hogy szakszervezeti kérdésekkel foglalkozna” – mondta Walesa. A volt államfő nehezményezi, hogy a Szolidaritás a nyári elnökválasztáson a konzervatív Jog és Igazságosság párt jelöltjét, Jaroslaw Kaczynskit támogatta a jobbközép Polgári Platform politikusával, Bronislaw Komorowskival szemben.
A Rzeczpospolita lengyel napilap hibának nevezte tegnap, hogy nem az állam, hanem a Szolidaritás hatáskörébe tartozik az ünnepség megszervezése, hiszen ezzel politikai vetületet kapnak az egész ország számára fontos megemlékezések.
Walesa döntésében szerepet játszhatott az is, hogy éppen augusztus 31-én foglalt állást a gdanski körzeti bíróság a Szolidaritás volt vezetőjének ügyében. Walesa azért indított pert az idén áprilisban elhunyt Lech Kaczynski, illetve egykori szakszervezeti harcostársa, Krzysztof Wyszkowski ellen, mert a nyilvánosság előtt vádolták meg őt azzal, hogy Bolek fedőnéven együttműködött az egykori kommunista belbiztonsági szolgálattal. A bíróság szerint Wyszkowskinak joga van véleményt nyilvánítania, a törvényszék ugyanakkor nem foglalkozott Walesa esetleges titkosszolgálati múltjával, ami a volt államfő ügyvédje szerint bizarr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.