Zágrábban is délszláv hegemónia?

A 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban három olimpiai aranyérmet besöpört magyar férfi vízilabda-válogatott a harmadik évezredben még nem nyert Európa-bajnoki címet. Majd most – mondhatnánk, de a pillanatnyi állás szerint helyesebb, ha tényszerűen rögzítjük: holnaptól szeptember 11-ig póló Eb-t rendeznek Zágrábban. Ha a horvát pályázattal szemben a magyar–román vegyest részesítették volna előnyben annak idején, akkor Debrecenbe és Nagyváradra kellene menni, ám így itt az újabb esély a délszláv hegemónia folytatására. A 2001-es és a 2003-as kontinensviadalt ugyanis Szerbia-Montenegró, a 2006-ost az egyedül maradt Szerbia, a 2008-ast pedig a függetlenné vált Montenegró nyerte. Kész szerencse, hogy e régióban legalább a női pólót elhanyagolják.

Ballai Attila
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoportbeosztás. Férfiak. A csoport: Horvátország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Románia, Törökország. B csoport: Magyarország, Szerbia, Németország, Görögország, Oroszország, Macedónia. Nők. A csoport: Oroszország, Horvátország, Olaszország, Görögország. B csoport: Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Németország.


Lassan egyébként sem ártana hivatalos döntést hozni arról, hogy a kontinentális szövetség, a LEN komolynak tartja-e a női szakágat. Ha igen, megérdemli az önálló Eb-t. Ha nem, teljesen alá kell rendelni a férfiversenynek, nem pedig kéthetesre húzni azt. Így ugyanis egyik nap a fiúké, a másikon a lányoké a terep, és a lebonyolítás is a szokásos. A tizenkét férfiegyüttest két hatosra, a nyolc nőit két négyesre osztják, az elsők mindenhonnan egyenes ágon kapaszkodnak fel a legjobb négyig, a másodikok a harmadikokkal negyeddöntőt vívnak. Az előzetes esélylatolgatások során más eshetőségeket korábban nem elemeztünk, és reméljük, utólag sem tűnik majd túlzott magabiztosságnak, hogy ezúttal sem tesszük.
Férficsapatunk hét olimpiai bajnokot – közülük Szécsi Zoltán és a felépült Biros Péter háromszoros aranyérmes – és három világversenyes újoncot vonultat fel. Együttesünk a nyári tesztmérkőzések során egy-egy alkalommal a németektől, a görögöktől és a románoktól is kikapott, a zágrábi vetélytársak pedig vasárnaptól szerdáig sorrendben így következnek: Németország, Szerbia, Görögország. Extrém esetben tehát akár az is előfordulhatna, hogy a jövő hét közepére elmerülünk az alsóházban, de ez még a rémálom kategóriája.
Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal magazinunkban, a Sport7főben közlünk majd terjedelmes interjút, e beszélgetés közben vázoltuk fel neki a mi valószínű Eb-menetrendünket, amely a következő: a csoportban négy győzelem mellett csak a szerbektől kap ki válogatottunk, így másodikként a negyeddöntőben az odaát harmadik spanyolokat vagy olaszokat fogja ki. Mivel nyer, a négy közé a három délszláv klasszis társaságában jut be, ezért ott két vereség sem volna meglepő, egy győzelem viszont legalább is relatív sikert és érmet érne, kettő pedig mindjárt Eb-aranyat. Kemény nem ellenkezett: „Hibátlan a levezetés. Én is azt tűztem ki célként a fiúk elé, hogy jussunk be az elődöntőbe, ott már nagy baj nem érhet minket, megkönnyebbülhetünk. Felkészülési mérkőzéseinken akadtak gyengébb periódusaink, elkövettünk marhaságokat, ha ezeket sikerül kiküszöbölnünk, az előbb említetteket valóban meg tudjuk verni. Így pedig pont a délszlávok ellen ülhetnék le viszonylag nyugodtan a kispadra, mert velük szemben idén már nem minket nyomna a teher. Tudom, nem szép egy élsportolótól, hogy teher nélkül, felszabadultan jobban játszik, de ettől még ez a realitás.”
A női szekcióban még inkább. Petrovics Mátyás csapata a közelmúltban tétmeccseken is megmérte magát, hatodikként zárta az új-zélandi Világkupát. Tekintve, hogy ott Ausztrália, az Egyesült Államok, Kína és Kanada is megelőzte, ez akár Eb-ezüstként is konvertálható lenne. Csakhogy a Vk-ról például az olimpiai bajnok hollandok, az olaszok és a spanyolok is hiányoztak, ezért elvárásként maradjunk anynyiban: a csoportban feltétlenül illik legyűrni a németeket, és ez már negyeddöntőt jelent. Annyi még megkockáztatható, hogy a spanyolokon könnyebbnek tűnik felülkerekedni, mint akár az oroszokon, akár az olaszokon, úgyhogy a férfiak esetében is érvényes jelszó úgy hangozhat: amit ma megnyerhetsz, ne halaszd holnapra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.